UN pozvao na akciju u Mijanmaru

Vlada procjenjuje da je više od 22.500 osoba raseljeno iz svojih domova u protekloj sedmici, a više od 4.000 kuća je spaljeno (Getty Images)

Ujedinjeni narodi (UN) su pozvali na “hitnu akciju” kojom bi se spriječilo širenje nasilja u mijanmarskoj državi Rakhine, nakon što su nedavni sukobi odnijeli desetke života, a hiljade su ostali bez domova.

Ova organizacija je objavila da je ekipa na terenu, koju je predvodio koordinator humanitarnog projekta za UN u Mijanmaru Ashok Nigma, posjetila ovu državu i vidjela “uništenje kuća velikih razmjera”.

Vlada procjenjuje da je više od 22.500 osoba raseljeno iz svojih domova u protekloj sedmici, a više od 4.000 kuća je spaljeno.

Snage sigurnosti su razmještene u područjima gdje su sukobi izbili 21. oktobra između budista Rakhina i muslimana Rohingyja.

Tenzije su na viskom nivou u ovoj državi od kako su muslimani okrivljeni za silovanje i ubistvo budistkinje u junu, nakon čega su izbili krvavi sukobi koji je doveli do raseljavanja hiljada ljudi.

Strah i nepovjerenje

“Ozbiljno me brine strah i nepovjerenje koje sam vidio u očima raseljenih iz obje zajednice”, napisao je Nigam u svom izvještaju.

“Veoma je važno da Vlada osigura da vladavina zakona prevladava, da se spriječi daljnje širenje nasilja i da se prenose poruka o suživotu”, dodao je on.

Procjenjuje se da je do sada raseljeno skoro 100.000 osoba, a većina raseljenih živi u kampovima u okolini glavnog grada države Sittwe.

“Rakhini su došli i napali nas noževima. Oni su zapalili naše domove, iako nismo imali ništa. Napustila sam kuću i ponijela sam samo ovu odjeću koju sam imala na sebi”, rekla je jedna 63-godišnja žena iz izbjegličkog kampa.

“Ne mogu se vratiti nazad”, kazala je ona.

Rakhinski budista u Kyaukpyuu je dao drugačije viđenje situacije Reutersu.

On je rekao da su se Rakhini i muslimani borili noževima, mačevima, palicama i praćkama.

Nakon što su bili savladani, muslimani su “sami zapalili svoje kuće, kao posljednji čin odbrane i onda su pobjegli”, rekao je on.

Ilegalni imigranti

Većina pogođena ovim sukobima su muslimanska manjina Rohingyji, koja se odavno žale na diskriminaciju.

Vlada i mnogi Burmanci smatraju blizu 800.000 Rohingyja ilegalnim imigrantima iz Bangladeša.

I drugi muslimani u državi Rakhine su pogođeni ovim posljednjim sukobima.

Neki od raseljenih u kampovima oko Sittwe kažu da su pripadnici Kamana, muslimanske manjine koja je prihvaćena kao jedna od 130 etničkih skupina u Mijanmaru.

“Otac mi je musliman, a majka je budistkinja. Napali su nas jer su nas označili kao ‘ Rohingyje'”, kazao je AFP-u Aye Kyaw, Kaman koji je pobjegao od nemira u Kyaukpyuu.

“Mi nismo Rohingyji. Mi nismo došli iz druge države.”

Ovaj tridesetogodišnjak je rekao da njegova zajednica živjela u Rakhineu stoljećima i da su ih Rakhini “mučki zlostavljali”.

Kyaw je pozvao na pomoć i zatražio da ih neko zaštiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije