UN prikuplja dokaze o zločinima u Mijanmaru

Tim Ujedinjenih naroda još pokušava dobiti dozvolu za ulazak u Mijanmar (EPA)

Istražitelji Ujedinjenih naroda počeli su u razgovorima s Rohinja izbjeglicama prikupljati svjedočanstva o kršenjima ljudskih prava koja su počinile mijanmarske vojne i sigurnosne snage, potvrdio je čelnik istražiteljske misije Marzuki Darusman.

Njegov tim još pokušava dobiti dozvolu za ulazak u Mijanmar, ali u međuvremenu prikuplja dokaze od izbjeglica i medicinskog osoblja u pograničnom gradu Cox's Bazaru u susjednom Bangladešu, izvještava Reuters.

Darusmanov tim počeo je s radom u kolovozu.

Trećina Rohinja izbjegla u Bangladeš

Prema rezoluciji Vijeća UN-a za ljudska prava o uspostavljanju misije za otkrivanje činjenica, zadatak Darusmanovog tima jest istraga “navodnih nedavnih kršenja ljudskih prava koja su počinile vojne i sigurnosne snage, te zločina u Mijanmaru, posebno u pokrajini Rakhine”.

“Preliminarni će zaključci biti objavljeni u roku deset dana”, izjavio je Darusman.

Na području pokrajine Rakhine živjelo je gotovo milijun Rohinja, no više od trećine njih moralo je pobjeći pred nasiljem.

Većini su Rohinja bila nametnuta stroga ograničenja putovanja i nisu mogli dobiti državljanstvo u zemlji u kojoj mnogi budisti na njih gledaju kao na ilegalne imigrante iz Bangladeša.

Suu Kyi: Zabrinuta sam

U međuvremenu se, prvi put od izbijanja krize, oglasila i mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, izjavivši da “duboko suosjeća s patnjama svih ljudi” zahvaćenih sukobom u Rakhineu.

“Zabrinuti smo što čujemo da veliki broj muslimana bježi u Bangladeš”, kazala je ona u televizijskom obraćanju, dodajući da Mijanmar osuđuje “svaku vrstu kršenja ljudskih prava” koja bi mogla pogoršati krizu.

Također je kazala da je “zabrinuta” zbog muslimana i drugih koji su pobjegli u susjedni Bangladeš.

Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što su Velika Britanija, Francuska i Australija pozvale mijanmarsku čelnicu da pomogne kako bi se okončalo vojno nasilje prema Rohinja muslimanima.

Povratak kao proces o kojem će se razgovarati

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je prethodno vladu Mijanmara da prekine vojnu operaciju protiv Rohinja, koji su pred nasiljem izbjegli u Bangladeš, gdje im prijeti smrt zbog nestašica hrane i vode te smještaja.

“Osigurat ćemo da se svi izbjegli mogu vratiti svojim domovima, ali to je proces o kojem moramo razgovarati. Želimo osigurati da humanitarnu pomoć dobiju svi koji je trebaju, bez diskriminacije”, rekao je mijanmarski savjetnik za sigurnost Thaung Tun.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung Sang Suu Kyi suočila se s jakim međunarodnim kritikama jer nije zaustavila nasilje.

Izvor: Agencije