UN produžio mirovnu misiju na Golanu

Ujedinjeni narodi pregovaraju sa više zemalja kako bi našli još nekoliko stotina vojnika da se pridruže mirovnim snagama (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) obnovio je na pola godine mirovnu misiju (UNDOF) na okupiranoj Golanskoj visoravni, koja nadgleda decenijsko primirje između Izraela i Sirije, nedavno poljuljano zbog sirijskog rata. 

Rezolucija je jednoglasno prihvaćena u četvrtak i u njoj se ističe potreba za pojačanjem zaštite mirovnjaka, koji sada nose samo pištolje, prenosi Reuters.

Diplomate su rekle da će pripadnici snaga UN-a po najvjerovatnije dobiti neprobojne prsluke, blindirana vozila i mašinke, prenosi Tanjug.

Ojačati sposobnost za samoodbranu

UN planira da pojača snage UNDOF-a koje sada broje 900, a dozvoljeno je da imaju 1.250 pripadnika. 

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u šestodnevnom ratu 1967. godine i te dvije zemlje su tehnički još u ratnom stanju. 

Sirijskoj vojsci nije dozvoljeno da uđe u područje razdvajanja na osnovu prekida vatre iz 1973, a koji je ozvaničen naredne godine.

UNDOF nadgleda područje razdvajanja, uski pojas zemlje dug 70 kilometara od planine Hermon na libanskoj granici do rijeke Jarmuk na granici s Jordanom.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a se naglašava potreba da se pojača sigurnost UNDOF-a i podržavaju preporuke daljeg prilagođavanja operacija misije kako bi se ojačale sposobnosti za samoodbranu.

Mirovnjaci su se našli u središtu sukoba sirijskih vojnika i pobunjenika u području koje je godinama bilo mirno.

Granate i meci padali su i na stranu koju kontroliše Izrael i ta zemlja je odgovarala vatrom na sirijsku teritoriju.

Povlačenje zbog nasilja

Sirijski sukob počeo je prije dvije godine mirnim demonstracijama protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ali je prerastao u građanski rat, u kome je, prema podacima UN-a, ubijeno više od 90.000 ljudi. 

Početkom ovog mjeseca ranjena su dva mirovnjaka kada su sirijski pobunjenici osvojili jedan granični punlt na Golanu, ali su ih potom potisnule snage sirijske vojske. 

Pobunjenici su pritvarali mirovnjake u nekoliko navrata i poslije ih oslobodili.

Japan i Hrvatska su povukli vojnike zbog nasilja, a Austrija je nedavno počela da povlači kontigent od 380 vojnika. 

Oko 500 vojnika iz Fidžija će ih zamijeniti dok Ujedinjeni narodi još pregovaraju sa više zemalja da bi našli još nekoliko stotina vojnika da se pridruže snagama, prenijeli su izraelski mediji. U njima je 340 Filipinaca i 200 vojnika iz Indije.  

Izvor: Agencije