UN: Raste broj zločina u Siriji

Pinheiro je u Ženevi usmeno podnio svoj posljednji izvještaj o Siriji objavljen sredinom augusta (AP)

Predsjednik istražne komisije Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Paulo Pinheiro preporučio je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a da donese “potrebne mjere”, jer raste “broj, ritam i intenzitet” povreda ljudskih prava u toj zemlji.

On je u ponedjeljak u UN-u u Ženevi usmeno podnio svoj posljednji izvještaj o Siriji objavljen sredinom augusta.

“Preporučili smo da se naš izvještaj preda Vijeću sigurnosti (…) kako bi ono moglo donijeti potrebne mjere s obzirom na težinu povreda, zloupotreba i zločina koje su počinile Vladine snage, (prorežimska milicija) Šabiha i protuvladine skupine”, rekao je taj brazilski stručnjak.

Ipak nije izrijekom spomenuo Međunarodni krivični sud (MKC), na kojem sudski postupak može pokrenuti samo Vijeće sigurnosti UN-a.

Nema konsenzusa što se tiče eventualnog podizanja optužnice na MKC-u, istakao je zapadni diplomatski izvor u Ženevi.

“Porastao je broj, ritam i intenzitet očitih kršenja ljudskih prava”, kazao je Pinheiro.

Upozorenje na ‘ratne zločine’

U zadnjih više od godinu dana istražna komisija UN-a je pripremila veći broj izvještaja, ali nikada nije dobila dopuštenje Damaska za ulazak u Siriju.

Stručnjaci u svom zadnjem izvještaju upozoravaju na “ratne zločine” u Siriji i optužuju za njih Vladu i njene vojne snage te, u manjoj mjeri, naoružanu opoziciju.

Sastavili su i povjerljiv popis s imenima sirijskih političkih i vojnih čelnika koje smatraju odgovornim za zločine, što je prvi korak u mogućem međunarodnom sudskom progonu.

Taj popis će biti predat Visokom komesarijatu UN-a za ljudska prava, dok ne dođe u ruke nekog međunarodnog pravosudnog tijela, rekao je u ponedjeljak Pinheiro.

“Komisija smatra da ne treba objavljivati imena sa tog popisa, jer ne raspolaže dovoljnim dokazima, što će biti posao Suda” i jer postoji “opasnost da se ugrozi pravo osobe na nedužnost dok joj se ne dokaže krivica”, kazao je Pinheiro.

Premda je u osamnaestomjesečnom sukobu izginulo više od 27.000 ljudi, desetine hiljada su izbjegle iz zemlje i pričinjena je golema materijalna šteta, još se ne nazire rješenje za sirijski sukob.

Izvor: Agencije