UN: Ratni zločini oružanih grupa u Libiji

U Libiji ima 200.000 do 300.000 naoružanih ljudi, navodi UN (AFP)

Naoružane grupe u Libiji kidnapuju i muče civile, objavila je u saopćenju Misija podrške Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL), upozoravajući da takve akcije predstavljaju ratne zločine.

Otmice i mučenja civila, uključujući i maloljetnike, su motivirani njihovim stvarnim ili pretpostavljenim porijeklom, stavovima, porodičnom ili političkom pripadnošću, stoji u saopćenju, a prenosi AFP.

Otetima se često uskraćuje svaki kontakt sa porodicom, a neki od njih gube život u pritvoru – nekad bivaju “smaknuti” po kratkom postupku, a nekad uslijed mučenja, prenosi Tanjug.

Libija je potonula u haos nakon ustanka 2011. godine protiv Muammara Gaddafija, koji je pomogao NATO.

Borba za vlast

Otad se naoružane grupe bore za vlast nad naftnim bogatstvom zemlje i njenim gradovima, uz borbu za vlast i dvije rivalske vlade i dva parlamenta.

U posljednje vrijeme i grupa Islamska država Irak i Levant širi svoj utjecaj u Libiji.

UNSMIL upozorava da su osobe koje čine navedene zločine, daju nalog za njihovo izvršavanja, ili ih ne sprečavaju i ako bi mogle, krivično odgovorne, a mogle bi da odgovaraju i pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC).

Claudio Cordone, šef odjeljenja za ljudska prava UNSMIL-a, ističe da u Libiji ima 200.000 do 300.000 naoružanih ljudi, deset puta više nego u doba ustanka prije četiri godine.

Krajem marta je Vijeće za ljudska prava UN usvojilo rezoluciju o slanju misije u Libiju kako bi se istražilo nasilje i zloupotrebe.

Izvor: Agencije