UN razmatra slanje mirovnjaka u Mali

Francuska želi da Ujedinjeni narodi preuzmu brigu o sigurnosti u Maliju, dok Vijeće sigurnosti UN-a razmatra plan za raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga.

Prošlo je manje od mjesec dana otkako je Francuska pokrenula vojnu akciju, kako bi potisnula pobunjenike povezane s Al-Kaidom iz gradova na sjeveru Malija.

Afrički vojnici iz Čada putuju  ka sjevernom Maliju. Oni su dio kontingenta AFISMA – afričkih snaga koje su trebale voditi mirovnu operaciju. No, planovi se sad mijenjaju,  a ti vojnici bi uskoro mogli nositi UN-ove plave beretke.

Susan Rice, američka ambasadorica u UN-u, prva je predložila da UN preuzme komandu, kako bi koordinirala misijom koja je nakon francuske intervencije sada mnogo kompliciranija.

Opasan prelazni period

Vijeće sigurnosti, a posebno Francuska, koja želi započeti s povlačenjem svojih jedinica za nekoliko sedmica, podržava tu ideju.

“Mora doći do tranzicije od francuskih i snaga AFISMA-e ka UN-ovoj mirovnoj operaciji. Tako bi sve bilo lakše, jer bi većina kontingenata mirovnih operacija bili afrički kontingenti pod plavim šljemovima”, rekao je francuski ambasador u UN-u Gerard Araud.

UN razrađuje detaljne planove. No, zvaničnici su jasno dali do znanja da će primarna uloga biti mirovna, a ne borbena.

“Da bi se održao mir – on mora postojati. Dakle, ovo će biti ocijenjeno, posebno zbog sigurnosnih razloga”, rekao je šef mirovnih operacija UN-a Herve Ladsous.

Reporter Al Jazeere James Bays, koji se javio iz New Yorka, rekao je kako se čini jasnim da oko stola Vijeća sigurnosti sada postoji općenit sporazum oko ideje da UN preuzme vodstvo u Maliju.

“Razgovarao sam s ambasadorima zemalja koje su članice Afričke unije i regionalne grupe ECOWAS. Jedina zemlja koja ima rezerve je sama Vlada Malija”, kazao je on.

Vladu Malija će na kraju vjerovatno uvjeriti – ali će potrajati neko vrijeme dok nove UN-ove snage budu operativne.

Francuska želi početi s povlačenjem vojnika u martu. Prelazni period, prije nego UN bude imao potpunu kontrolu, mogao bi biti težak i opasan.

Izvor: Al Jazeera