UN razvija svjetski registar za dronove

Broj bliskih susreta između dronova i aviona Velikoj Britaniji više se nego utrostručio između 2015. i 2017. godine (Getty Images)

Svjetske avijacijske kompanije podržavaju uspostavu globalnog registra Ujedinjenih naroda za dronove, jer su zabrinute zbog sve većeg broja bliskih susreta tih bespilotnih letjelica i putničkih aviona, što ugrožava sigurnost u zračnom saobraćaju, objavilo je njihovo udruženje, prenosi Hina.

Međunarodno udruženje za zračni saobraćaj podržalo je napore UN-ove agencije za zračni saobraćaj da se uspostavi takav registar, koji bi mogao također pomoći u praćenju broja incidenata u kojima sudjeluju dronovi i avioni, rekao je Rob Eagles, IATA-in direktor za menadžment infrastrukturom u zračnom saobraćaju.

Međunarodna organizacija za civilni zračni saobraćaj razvija registar u sklopu širih napora da se donesu zajednička pravila i omogući praćenje bespilotnih letjelica.

“Jedna od važnih stvari koju bismo željeli od registra je i kompilacija podataka koji će uključivati izvještaje o incidentima i nesrećama”, kazao je Eagles.

Sve više incidenata

Broj bliskih susreta između dronova i aviona Velikoj Britaniji više se nego utrostručio između 2015. i 2017. – prošle godine zabilježena su 92 incidenta.

Air New Zeland prošli je mjesec prijavio da je avion iz Tokija sa 278 putnika i članova posade prošao pored drona na udaljenosti od samo pet metara prilikom slijetanja u Auckland.

Jedinstveni registar omogućio bi vlastima identifikaciju i praćenje dronova, kao i njihovih operatora i vlasnika.

“Namjera je da se to uklopi u ICAO-ov registar za letjelice s posadom, kako bi sektor imao jedinstvenu konsolidiranu mrežu registara”, rekao je glasnogovornik ICAO-a Anthony Philibin.

Registrom letjelica s posadom upravlja Aviareto, joint venture grupe SITA iz Švicarske i irske Vlade. 

Izvor: Agencije