UN: Režim u Pjongjangu poput nacista i Kmera

U izvještaju nezavisnih istražitelja navode se zločini kao što su ubistva, mučenja, silovanja, otmice, porobljavanje, izgladnjivanje i egzekucije (UNHCR)

Zločini koje je počinio sjevernokorejski režim uporedivi su s nacističkim zločinima, zločinima režima aparthejda i Crvenih Kmera i treba ih zaustaviti, izjavio je u ponedjeljak u Ženevi predsjednik istražne komisije Ujedinjenih naroda Michael Kirby pred Vijećem za ljudska prava.

“Naša je dužnost da se suočimo s kršenjima ljudskih prava i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Narodnoj Republici Koreji”, rekao je on.

“Mi smo sada u 21. stoljeću, a ipak se suočavamo sa sramotnom nevoljom koja danas pogađa svijet. Ne možemo više dozvoliti sebi da je ne vidimo”, kazao je Kirby, prenosi Fena.

‘Politika najvišeg nivoa države’

“Ovi zločini proizlaze iz politike utvrđene na najvišoj razini države”, naglasio je Kirby i pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje, te da se obrati Međunarodnom kaznenom sudu.

Stručnjak je naglasio da sjevernokorejski prvi čovjek Kim Jong-un ima “velik dio odgovornosti” u zločinima.

Prvi put su pravnici s mandatom UN-a izradili argumentiranu optužbu protiv sjevernokorejskog režima, optuživši ga za zločine protiv čovječnosti velikih razmjera, u izvješću objavljenom 17. veljače.

“Komisija je ustanovila da je Demokratska Narodna Republika Koreja počinila velika i sistematska kršenja ljudskih prava, a u mnogobrojnim slučajevima ta kršenja predstavljaju zločine protiv čovječnosti”, navodi se u izvješću.

Nezavisno tijelo istražitelja UN-a, pod vodstvom Kirbyja, preporučilo je tada da UN stanje u Sjevernoj Koreji prijavi haškom ICC-ju ili da osnuje poseban sud.

Kirby je tom prilikom, također, izjavio da zločini koje je tim stručnjaka katalogizirao u izvješću na 372 strane podsjećaju na zločine koje su nacisti počinili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U izvješću nezavisnih istražitelja navode se zločini kao što su ubojstva, mučenja, silovanja, otmice, porobljavanje, izgladnjivanje i egzekucije, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Ozbiljnost, razmjeri i priroda ovih zločina nemaju paralele nigdje u suvremenom svijetu”, rekao je Kirby.

Pjongjang io Peking odbacili izvještaj

Vlasti Sjeverne Koreje su odbacile navode iz izvješća povjerenstva UN-a, ocijenivši da predstavljaju izuzetno opasnu političku provokaciju.

Glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da panel UN-a radi pod palicom Sjedinjenih Američkih Država i poručio da Washington treba gledati svoja posla.

U priopćenju koje je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija, glasnogovornik je opisao izvješće UN-a kao “notornu laž” i naglasio da Sjevernokorejci imaju prava koja im po prirodi pripadaju.

Povjerenstvo je provelo istragu o situaciji u Sjevernoj Koreji, ali nije bilo u mogućnosti posjetiti tu zemlju.

Kina je u ponedjeljak odbacila izvještaj UN-a o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Kineski diplomata Chen Chuandong rekao je da izvještaju UN-a nedostaje kredibilitet, ističući da su neke preporuke u tom dokumentu “potpuno van realnosti” i da ga Peking nema namjeru podržati.

Izvor: Agencije