UN: Rezolucija o Srebrenici u proceduri za glasanje

Tekst rezolucije o Srebrenici stavljen je u proceduru za sutrašnje glasanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, potvrdili su za Al Jazeeru diplomatski izvori na East Riveru.

Važno je staviti tekst rezolucije u proceduru 24 sata prije same sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o toj rezoluciji, jer ako se taj tekst ne stavi u proceduru, onda se ne može i glasati o određenom dokumentu ili rezoluciji.

„U britanskom nacrtu rezolucije ostale su dvije najspornije točke: Da masakr u Srebrenici iz srpnja 1995. godine bude prepoznat kao genocid, te da se osuđuju svi oni koji negiraju genocid“, iz Washingtona javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Pitanje Rusije i veta

On dodaje kako je ruska misija u svjetskoj organizaciji učinila sve što je mogla kako bi zaustavila stavljanje rezolucije na glasanje, ali nije uspjela uvjeriti članice Vijeća sigurnosti da to učine.

„Ipak, ruska je diplomacija, zajedno sa srpskom, uputila prosvjedno pismo predsjednicima svih zemalja-članica Vijeća sigurnosti kako bi se izvršio pritisak na njih da se odustane od glasanja, ali nisu uspjeli u tome“, navodi Puljić.

U načelu to znači da će sutra rezolucija biti stavljena na glasanje, a da će se članice Vijeća sigurnosti UN-a očitovati o njoj.

Kako trenutno stvari stoje, ne očekuje se da će Rusija uložiti veto na rezoluciju.

Ako ne bude veta, onda je za usvajanje rezolucije potrebno devet glasova koji je podržavaju.

Izvor: Al Jazeera