UN: Sirijska vlada izvela treći hemijski napad

U augustu je međunarodni tim okrivio vladu sirijskog predsednika Assada za upotrebu otrovnog gasa hlorina u dva napada (Al Jazeera)

Istražni tim UN-a i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja ustanovio je da je sirijska Vlada izvela i treći hemijski napad u Siriji.

U izvještaju se navodi da postoje dokazi da su sirijske snage odgovorne za napad u provinciji Idlib izveden 16. marta 2015. godine.

U augustu je taj međunarodni tim okrivio vladu sirijskog predsednika Bashara al-Assada za upotrebu otrovnog gasa hlorina u dva napada, a grupu ISIL za upotrebu iperita.

“Zajednički istražni mehanizam uspostavili su međunarodna Organizacija za zabranu hemijskog oružja i Ujedinjeni narodi, kako bi se istražile informacije o napadima hemijskim oružjem u Siriji. U njihovom četvrtom i finalnom izvještaju, navodi se da su otkriveni dokazi o trećem hemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska. U prethodnom izvještaju su naveli kako su otkrili da je sirijska vojska umiješana u najmanje dva takva napada, te da je ISIL umiješan u jedan“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Mike Hanna.

Izvještaj će biti proslijeđen Vijeću sigurnosti

Dodao je da je tim istraživao devet navoda o korištenju hemijskog oružja.

U pet slučajeva, kako je naveo, otkrili su da nema dovoljno dokaza kako bi imenovali odgovorne, dok su utvrdili da je u tri slučaja odgovorna sirijska vojska, a u jednom borci ISIL-a.

Izvještaj će biti proslijeđen Vijeću sigurnosti, koje će o njemu raspravljati naredne sedmice, na zasjedanju iza zatvorenih vrata.

Nakon prethodnog izvještaja, SAD i Rusija su se dogovorili da će međusobno razmotriti kakve korake preduzeti u vezi s tim.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je da je blizu 500 ljudi poginulo, a gotovo 2.000 ranjeno od kada je 23. septembra Sirijska vlada pokrenula ofanzivu na istočni dio Halepa, koji drže pobunjenici.

Ban Ki-moon je naveo da se taj dio grada suočio s neprekidnim i “najintenzivnijim zračnim bombardiranjem” od kada je počeo konflikt prije više od pet godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije