UN: Sjeverna Koreja krši sankcije

Brod Chong Chon Gang korišten za ilegalni prevoz borbenih aviona (AP)

Sjeverna Koreja je razvila sofisticirane tehnike kako bi zaobišla sankcije Ujedinjenih naroda, uključujući i navodno korištenje ambasada da omogući ilegalnu trgovinu oružjem, navodi se u izvještaju UN-a.

Svjetska organizacija navodi da Sjeverna Koreja, također, koristi komplikovane finansijske transakcije zbog kojih je teško pratiti ilegalnu kupovinu zabranjene robe.

Zaključke o djelovanju Sjeverne Koreje donio je osmočlani panel stručnjaka UN-a, zadužen za pisanje godišnjih izvještaja o tome koliko zvanični Pjongjang poštuje sankcije koje je uvela svjetska organizacija kao dogovor na zabranjene nuklearne i raketne programe Sjeverne Koreje.

Panel o svojim zaključcima izvještava Vijeće sigurnosti UN-a.

“Analizom incidenata u proteklom periodu, panel je zaključio da [Sjeverna Koreja] sve više koristi različite i slojevite tehnike zaobilaženja”, navodi se u izvještaju.

Pošiljka borbenih aviona

UN tvrdi da sumnja kako su ambasade Sjeverne Koreje na Kubi i u Singapuru organizovale ilegalnu pošiljku borbenih aviona i dijelova raketa koji su zaplijenjeni na sjevernokorejskom teretnom brodu u Panami prošlog jula.

Panama je zaplijenila teret na brodu Chong Chon Gang, među njima i dva MiG-21 borbena aviona sakrivena ispod hiljlada tona šećera. Nakon ovog otkrića, Kuba je priznala da je poslala “zastarjelo” oružje iz sovjetske ere na popravak u Sjevernu Koreju, a koje bi kasnije trebalo biti vraćeno Kubi.

Ambasade Sjeverne Koreje u Singapuru i na Kubi nisu bile dostupne za komentar, prenosi Reuters.

U izvještaju UN-a, također, se navodi da je Sjeverna Koreja učinila mnogo da zataška poslovanje svojih trgovačkih brodova i koristila komplikovanu mrežu korporacija izvan međunarodnog finansijskog sistema za kupovinu zabranjene i dozvoljene robe.

Uvođenjem sankcija UN-a, Sjevernoj Koreji je zabranjeno da brodom šalje i prima teret vezan za svoje nuklearne i raketne programe. Također je zabranjen uvoz luksuzne robe, kao i transfer velike količine gotovine.

Panel UN-a naveo je primjer “neobično komplikovane” transakcije državne aviokompanije Air Koryo, koja je pokušavala kupiti nove avione 2012.

Svjetska organizacija navodi da je načinjeno 109 isplata putem osam kompanija registrovanih u Hong Kongu. Te kompanije su navele da su trgovački partneri aviokompanije i da su joj isplaćivale novac koji joj duguju.

Kupovina civilnih aviona nije zabranjena, ali se sumnja da su neke od osam navedenih kompanija, zapravo, ‘paravani”, navodi UN.

Izvor: Agencije