UN: Španija u opasnosti zbog velikog broja migranata

Migranti i izbjeglice svakodnevno pristižu u Španiju (EPA)

Sve više migranata koji stižu u Španiju iz sjeverne Afrike mogli bi predstavljati veliku opasnost ukoliko se njihov dolazak nastavi ovim tempom, izvijestila je UN-ova Međunarodna organizacija za migracije.

U posljednjih nekoliko dana pred španskom obalom spašeno je više od 300 migranata i izbjeglica koji su pokušali preploviti Sredozemlje iz smjera Maroka. Po podacima IOM-a od početka 2017. u Španiju je morem stiglo najmanje 9.000 ljudi, premašivši prošlogodišnju brojku.

Dosad je smrtno stradala 121 osoba, u odnosu na 128, koliko ih se utopilo tokom čitave prošle godine.

“Naši stručnjaci sa terena nam poručuju da Španija sada prolazi kroz ono kroz što je prolazila Grčka početkom 2015. ili Italija još ranije”, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman na konferenciji za novinare u Ženevi.

Češći dolasci čamcima

Brodice i gumeni čamci koji kreću iz afričkih zemalja prema Španiji su manji i prevoze manji broj migranata i izbjeglica od onih koji stižu u Italiju iz Libije, ili onih koje su ranije stizali iz Turske u Grčku, ali razlika je u tome što stižu svakodnevno, istakao je Millman.

“Ako se priliv migranata u Španiju nastavi ovim tempom, mogao bi predstavljati veliku opasnost”, rekao je.

Španija ove godine izvještava o vrhuncu broja migranata i izbjeglica koji stižu morskim putem ili pokušavaju preći granicu preko dviju sjevernoafričkih enklava, Ceute i Melille, a brojka bi se mogla udvostručiti u odnosu na 2016. 

“Procjenjujemo da je među migrantima koji stižu u Španiju devet posto djece”, rekla je glasnogovornica UNICEF-a Sarah Crowe.

Izvor: Agencije