UN spašava iračka kulturna dobra

Borci ISIL-a su uništavali artefakte u muzeju u Mosulu (AP)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda objavila je da uništenje iračkih mjesta sa liste svjetske kulturne baštine, koje su počinili oružane grupe u toj zemlji, dostiže razmjere ratnih zločina.

Članice su se saglasile da preduzmu korake da spriječe trgovinu ukradenih drevnih artefakata.

Generalna skupština je usvojila rezoluciju o zaštiti iračkih kulturnih spomenika u trenutku rastuće zabrinutosti međunarodne javnosti zbog sudbine sirijskog drevnog grada Palmire, koji su osvojili borci grupe Islamska država Irak i Levant prije sedam dana, prenosi Tanjug.

Uništavanje artefakta 

Videosnimci boraca ISIL-a kako uništavaju artefakta u Muzeju u Mosulu, i razbijaju stare zidine Hatre i Nimruda u Iraku izazvale su oštre reakcije javnosti i zahtjeve da se spriječi “kulturni genocid” na Bliskom Istoku.

Neobavezujuću rezoluciju predložili su zajednički Njemačka i Irak i u njoj se osuđuje barbarsko uništavanje i pljačkanje mjesta kulture i poziva na suđenje počiniocima kulturnog vandalizma.

Prema usvojenim mjerama, zemlje članice se pozivaju da osiguraju da se pri trgovini drevnim artefaktima dostavi dokumentacija o njihovom porijeklu.

Izvor: Agencije