UN: Stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i dalje očajno

Kim Jong-un pokrenuo je napore za poboljšanje životnih uslova usredotočivši se na ekonomski razvoj (EPA)

Uprkos međunarodnom angažmanu i sjevernokorejskim obećanjima o ekonomskim reformama, stanje ljudskih prava u toj izoliranoj zemlji i dalje je očajno, izjavio je u petak posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Tomas Quintana.

Quintana, čiji je dolazak u Sjevernu Koreju blokirala vlada, posjetio je ove sedmice Južnu Koreju u sklopu istrage s čijim će rezultatima biti upoznato UN-ovo Vijeće za ljudska prava u martu.

Podsjetivši da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pokrenuo napore za poboljšanje životnih uslova usredotočivši se na ekonomski razvoj, Quintana je rekao da preliminarni nalazi pokazuju kako se ti napori nisu pretvorili u poboljšanje života većine ljudi.

“S obzirom na pozitivan razvoj događaja kojemu je svjedočio svijet u prošloj godini, još je žalosnije da je stanje ljudskih prava na terenu ostalo nepromijenjeno te je i dalje krajnje ozbiljno”, izjavio je Quintana na brifingu za novinare u Seulu.

Sjeverna Koreja negira tvrdnje

“U svim područjima koja se odnose na uživanje ekonomskih i socijalnih prava, uključujući zdravlje, stanovanje, obrazovanje, socijalnu sigurnost, zapošljavanje, hranu i vodu, većina stanovništva je zanemarena.”

Sjeverna Koreja opovrgava kršenja ljudskih prava i kaže da međunarodna zajednica koristi to pitanje u političkoj zavjeri u svrhu njene izolacije.

Ujedinjeni narodi  su potvrdili da se u zemlji i dalje nalaze politički zatvori u kojima su “hiljade” zatvorenika, rekao je Quintana citirajući izvor koji je kazao da je “cijela zemlja zatvor”.

Izvor: Agencije