UN: Sudanska vojska spaljivala žive djevojke

Južni Sudan se guši u građanskom ratu između etničkih grupa još od decembra 2013. (AFP)

Istražitelji misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu saopćili su u izvještaju da su pripadnici Sudanske narodne armije tokom nedavne kampanje silovali i spaljivali žive djevojke.

UN u izvještaju govori o “novoj brutalnosti”u krvavom građanskom sukobu koji razara ovu mladu zemlju. 

“Neke optužbe koje najviše zabrinjavaju odnose se na otmicu i seksualno zlostavljanje žena i djevojčica, od kojih su neke spaljene žive u njihovim kućama”, saopćila je Misija Un-a u Južnom Sudanu (MINUSS), osudivši “rasprostranjena kršenja ljudskih prava”.

“Opseg i nivo okrutnosti koji su navedeni u izvještaju govore o dubini netrpeljivosti koja prelazi političke razlike”, saopćio je UN.

Građanski rat

U izvještaju je navedeno i da je misija UN-a na osnovu izjava 115 žrtava i svjedoka došla do saznanja da armija provodi kampanju protiv civilnog stanovništva, pljačka i ubija ih, zbog čega je 100.000 ljudi raseljeno, prenijela je agencija AFP.

Ta zemlja na sjeveroistoku Afrike guši se u građanskom ratu između etničkih grupa još od decembra 2013, kada je borba za vlast između predsjednika Salve Kiira i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara, prerasla u nasilje.

Napetost se nije smanjila uprkos stalnim primirjima, u nasilju su ubijeni deseci hiljada ljudi, a protjerano je ili izbjeglo blizu dva miliona.

Izvor: Agencije