UN: Sukob u CAR-u podsjeća na Ruandu i BiH

Centralnoafrička Republika je upala u haos prošle godine, nakon što je pobunjenička koalicija Seleka preuzela vlast (EPA)

Jedan od visokih humanitarnih zvaničnika Ujedinjenih naroda upozorio je u četvrtak na opasnost od genocida u Centralnoafričkoj Republici, ako se masovno ne intenzivira međunarodna reakcija na krizu.

“Situacija ima sve elemente onoga što smo vidjeli na drugim mjestima, na lokalitetima kao što su Ruanda i Bosna i Hercegovina. Elementi su tu, sjeme za genocid je tu, nema spora u vezi s tim, rekao je na konferenciji za medije u Ženevi John Ging, direktor Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih aktivnosti, prenio je Reuters.

Ging, koji se upravo vratio sa petodnevnog putovanja po CAR-u, kazao je da je kriza izazvana višegodišnjim zanemarivanjem koje je vršila međunarodna zajednica, navodi agencija Tanjug.

Sektaško nasilje

CAR je upao u haos prošle godine, nakon što je pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleka preuzela vlast.

Najmanje 127 ljudi je ubijeno, a više od 100 ranjeno od petka u novom valu sektaškog nasilja u CAR-u, saopćio je 13. januara ured Crvenog križa u toj sukobima razorenoj zemlji.

“Na lokalitetu Bozoum na sjeverozapadu Crveni križ CAR-a je od petka registrirao 97 poginulih, 107 ranjenih i otprilike 14.000 raseljenih ljudi”, rekao je AFP-u šef lokalnog ogranka Crvenog križa Antoan Mbaobogo, navodeći da su žrtve, uglavnom, civili.

On je dodao da je, poslije sukoba muslimana i kršćana, još 25 tijela pronađeno u prijestolnici Banguiju i još pet u Mbati, na jugozapadu zemlje.

Ostavka predsjednika

Michel Djotodia je u petak podnio ostavku na mjesto predsjednika zbog velikog regionalnog pritiska.

Vjeruje se da je blizu 20 posto od ukupno 4,6 miliona stanovnika te zemlje napustilo svoje domove, pa se sve češće mogu čuti upozorenja da prijeti humanitarna katastrofa.

Međutim, dopisnici javljaju da su sukobi u Banguiju počeli jenjavati nakon što su rivalski ekstremisti položili oružje zbog primirja, u čijem sklapanju je posredovala francuska vojska.

Seleka pobunjenici su optuženi za napade na kršćanske civile, što je dovelo do formiranja grupa za samoodbranu poznatih pod nazivom antibalaka.

Te grupe su optužene za zločine protiv pripadnika muslimanske manjine.

Poslije Djotodijine ostavke prelazno narodno vijeće ima rok od dvije sedmice da izabere novog predsjednika.

Izvor: Agencije