UN: Svijet mora pružiti veću pomoć Rohinjama

Muslimani Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu (EPA)

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda David Beasley pozvao je međunarodnu zajednicu na pružanje veće pomoći muslimanskoj manjini Rohinje u Bangladešu, jer u suprotnom, kako je kazao, može doći do humanitarne katastrofe.

Više od 500.000 arakanskih muslimana izbjeglo je iz Mijanmara u susjedni Bangladeš od početka novog vala nasilja 25. augusta do sada, prenosi Anadolija.

Na hiljade, njih privremeno smještenih u neuvjetnim izbjegličkim kampovima kraj granice u Bangladešu, vodi borbu za opstanak.

“Bangladeš se ne može sam nositi s ovim teretom. Međunarodna zajednica mora reagirati. Trebamo pomoć iz čitavog svijeta, jer govorimo bukvalno o humanitarnoj krizi. Ukoliko ne dobijemo potrebnu pomoć, od zdravstvene zaštite, hrane, čiste vode, sanitarije i skloništa, ovo bi moglo eksplodirati u humanitarnu katastrofu”, rekao je Beasley.

Potrebno 75 miliona dolara

Istakao je da WFP-u u narednih pet do šest mjeseci potrebno 75 miliona dolara za ishranu izbjeglih u Bangladešu.

Muslimani Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv pobunjeničkih grupa grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 200 muslimanskih sela, iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja.

Šef bangladeške diplomatije Abul Hasan Mahmood izjavio je ranije da je najmanje 3.000 muslimana ubijeno od 25. augusta do danas.

Izvor: Agencije