UN: Teška pitanja ostaju neriješena između Grčke i Makedonije

Kotzias (krajnje desno) je grčkim novinarima rekao kako su „precizno definirali ključna pitanja za obje strane“ (AP)

Makedonija i Grčka trebat će dodatne pregovore kako bi prevladale nesuglasice oko imena „Makedonija“, rekao je posrednik UN-a Matthew Nimetz pošto diplomate u petak nisu uspjeli postići dogovor.

„To je bio produktivan susret zbog kojeg sam optimističan“, istakao je Nimetz uz ministre vanjskih poslova dviju zemalja, Grka Nikosa Kotziasa i Makedonca Nikolu Dimitrova.

„Niz sastanaka nastavit će se u budućnosti“, rekao je naglasivši kako „još postoje teška pitanja za riješiti“.

Slijedeći sastanak dvojice ministara 8. aprila mogao bi otvoriti put za sastanak šefova vlada Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva, prenosi agencija AFP pozivajući se na grčku državnu televiziju ERT.

Ključna pitanja

Kotzias je grčkim novinarima rekao kako su „precizno definirali ključna pitanja za obje strane“, pa je izrazio nadu kako će „na idućem sastanku biti spremni postići veliki korak naprijed“, te ocijenio:

„To su teški koraci, no svaki od njih nas približava mogućem rješenju.“

Skoplje i Atina su napredovali u rješavanju spora o imenu Makedonije, a riječ je o sporu starijem od četvrt stoljeća, otkako je Makedonija proglasila nezavisnost 1991. Grci joj osporavaju pravo na korištenje imena koje se po njima može koristiti jedino za njihovu pokrajinu, pa se u UN-u ona navodi pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

U medijima dviju država redovno se spominje kako bi novo ime moglo biti Gornja Makedonija.

Grčka zahtijeva da se promjena imena susjedne države odredi ustavom i da se primjenjuje posvuda, uključivo na makedonskoj teritorij prema pravnom načelu „Erga Omnes“.

Izvor: Agencije