UN traži 1,6 milijardi dolara za Gazu

Palestinska vlada zahtijeva više od četiri milijarde dolara za obnovu Pojasa Gaze (EPA)

Agencija UN-a za pružanje pomoći i rad sa palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) izjavila je kako su odlučili podnijeti zahtjev za pomoć u iznosu od 1,6 milijardi dolara na donatorskoj konferenciji.

Konferencija će se održati u nedjelju u Kairu s ciljem obnove Pojasa Gaze nakon izraelskog napada, koji je trajao 50 dana tokom jula i augusta.

Specijal: Napadi na Gazu

Glasnogovornik agencije Christopher Gans izjavio je povodom ove međunarodne konferencije u Kairu kako je “ovo do sada najveće potraživanje UNRWA-e u toku 64 godine njene historije“.

U izraelskoj agresiji na Pojas Gaze u periodu od 8. jula do 26. augusta ubijeno je blizu 2.200 Palestinaca, uglavnom civila, dok je na izraelskoj strani poginulo 73 ljudi. Usljed izraelskog granatiranja uništene su desetine hiljada kuća i vitalna infrastruktura, a raseljeno je skoro 100 hiljada Palestinaca.

Obnova kuća

Gans je dodao “kako će u Kairu tražiti pomoć od 1,6 milijardi dolara (1,26 milijardi eura), što je do sada najveći iznos koji su ikada tražili“. Polovina ovog iznosa upotrijebit će se za obnovu kuća.

UNRWA je izradila interventni plan u formi dokumenta od 15 stranica, nazvanog “Strateški odgovor na ratna djelovanja u Gazi tokom 2014. godine”.

Prema ovom dokumentu, prioritet se treba dati izgradnji stambenih objekata, kao i objekata UNRWA-e, od kojih je jedan dio njih i granatiran za vrijeme napada, uz poboljšanje zdravstvenih i sanitarnih uvjeta, posebno što se tiče vode za piće.

Na konferenciji u Kairu učestvovat će SAD, Evropska zajednica i Arapske zemlje, kao i ekonomske i humanitarne organizacije.

Palestinska vlada zahtijeva više od četiri milijarde dolara za obnovu Pojasa Gaze, u kojem živi blizu 1,7 miliona stanovnika.

Izvor: Al Jazeera