UN traži da Al-Aqsa zadrži status svetog mjesta

Zbog novih sigurnosnih mjera Palestinci odbijaju ući u kompleks i namaze obavljaju ispred njega (EPA)

Ujedinjeni narodi ponovno su pozvali da kompleks Al-Aqsa i dalje zadrži status svetog mjesta.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq ponovio je kako je najveća svjetska organizacija “bezbroj puta ponovila da je potrebno sačuvati status svih svetih mjesta u Jeruzalemu”.

“Osim što smo bezbroj puta do sada naglasili da je potrebno sačuvati status svih svetih mjesta u Jerusalemu, rekli smo i kako je važno da svatko slobodno može prakticirati svoju religiju”, kazao je Haq.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jeruzalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Aqse nije moglo ući od petka do ponedjeljka.

Postavili detektore metala

Izraelske snage su u nedjelju na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala zbog čega Palestinci prosvjeduju i odbijaju ući u kompleks, pa namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Aqse, a sve je rezultiralo masovnim stampedom u kojem je ozlijeđeno više osoba, među kojima su bila i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice.

Izraelska policija je zatvorila kompleks Al-Aqse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.

Izvor: Agencije