UN traži da dvije strane na Kipru nastave pregovore

Antonio Guterres nedavno je imenovao Jane Holl Lute za izaslanicu UN-a za Kipar (EPA)

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se protivničke strane na Kipru pozivaju da iskoriste priliku i  nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju s novim izaslanikom UN za to pitanje.

Poslije niza neuspjelih pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno je imenovao Jane Holl Lute za izaslanicu UN-a za Kipar. Ona je nekada bila američka savjetnica za unutrašnju sigurnost.

Kipar podijeljen na dva dijela

U rezoluciji se pozivaju lideri kiparskih Grka i Turaka da pojačaju napore u pronalaženju rješenja za ponovno ujedinjenje Kipra, dok je istovremeno za još šest mjeseci produžen mandat mirovnih snaga UN-a na Kipru.

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen na sjeverni i južni dio takozvanom “Zelenom linijom” koju su UN postavile 1964. uz vojne mjere.

Kipar je 1974. godine, poslije turske okupacije sjevernog dijela otoka, podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je međunarodno priznata i članica Evropske unije (EU).

Izvor: Agencije