UN traži istragu o napadu na školu u Idlibu

Iz Ujedinjenih naroda su pozvali na istragu zračnog napada na školu u sirijskoj pokrajini Idlib, koji se dogodio u srijedu. Najmanje 35 osoba je ubijeno, a većina žrtava su djeca i nastavnici. Ruska strana negira odgovornost za napad.

Bio je to napad koji je zgrozio ljude širom svijeta – bomba bačena na školu u Idlibu ubila je 22 djece i ranila još mnoge. Agencija UN-a za djecu UNICEF napad je nazvala neljudskim, a UN-ov izaslanik za globalno obrazovanje Gordon Brown pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme mjere.

„Ovo je najgori od ukupno 98 napada na škole u Siriji u posljednje dvije godine. Pozivam Vijeće sigurnosti da se odmah usaglasi da Međunarodni krivični sud pokrene istragu o onome što smatram ratnim zločinom“, poručio je.

„Diplomate ovdje u UN-u pomno prate reakciju iz Moskve – nekoliko prilično različitih izjava u samo nekoliko sati. Prvo je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova saopćeno kako žele međunarodnu istragu, no Ministarstvo odbrane je potom navelo kako snimke nastale na mjestu napada smatraju krivotvorenim“, javlja reporter Al Jazeere James Bays.

Nevjerica zbog navoda o krivotvorenju

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin kazao je kako „svi istražuju slučaj“.

„Ako generalni sekretar UN-a pokrene istragu, mi ćemo je pozdraviti. I naša vojska je vršila istragu. Dobio sam izvještaje da oni nemaju ništa s tim“, dodao je.

Tvrdnje Rusije da se napad nije ni dogodio i da su snimke s mjesta napada krivotvorili Bijeli šljemovi, odnosno civilna odbrana, ostale diplomate su popratile s nevjericom.

„Iskreno, mislim da su snimci poprilično jasni. Dopustite mi da ponovim kako smo užasnuti. Nemam druge riječi. Užasnuti smo onim što se dogodilo u Idlibu“, kratko je kazao francuski ambasador u UN-u Francois Delattre.

Diplomate su frustrirane – niko ne očekuje bilo kakvu akciju Vijeća sigurnosti.

„Rečeno mi je kako je u ovakvoj klimi teško očekivati da se dogovori makar saopćenje za javnost u kojem bi se osudio napad“, javlja Bays.

Izvor: Al Jazeera