UN traži sigurnosni koridor u Mosulu

Iračke snage su 17. oktobra pokrenule akciju oslobađanja Mosula (Reuters)

Ujedinjeni narodi pozvali su iračke snage da se zbog velikog broja civilnih žrtava napravi sigurnosni koridor kao izlaz iz iračkog grada Mosula.

Iz UN-ove agencije za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) istakli su da je za najmanje milion stanovnika koji se nalaze na područjima u blizini položaja pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant potrebna humanitarna pomoć.

OCHA dodaje da je grad blizu linija sukoba te da su civili na istočnim područjima pod velikom opasnošću.

“Počelo je nestajati hrane i vode za stanovnike Mosula”, naglasili su u izvještaju.

Iyad Rafid iz Crvenog polumjeseca Iraka navodi da se stanovnici Mosula, u kojem su nastavljeni sukobi, odlučuju na napuštanje domova zbog nedovoljne pomoći koja im se pruža, javlja Anadolija.

U četiri dana grad napustilo 5.400 civila

Prema izvještaju iračke humanitarne agencije, samo istočne, sjeverne i južne dijelove Mosula u posljednja četiri dana napustilo je 5.400 civila. Utočište su pronašli u kampovima Hazir, Hasan Sam i El-Ced.

S druge strane, pomoćnik iračkog ministra za migracije i migrante Casim el-Atiyye potvrdio je da se više od 7.000 osoba vratilo kućama nakon što su oslobođene od ISIL-a.

U kampu Hazir se nalazi 8.000 civila, a u Hasan Samu 24.000. UN je nedavno upozorio da bi zbog sukoba u Mosulu, od 1,5 milion stanovnika svoje domove moglo napustiti milion.

Iračka vlada pozvala je civile u Mosulu da ostanu u svojim kućama dok traje ofanziva, a humanitarne organizacije bore se s prilivom stotina hiljada ljudi raseljenih iz tog grada.

Prema navodima iračke vojske, njihove snage su povratile kontrolu nad 50 posto ukupne teritorije pokrajine Nineveh još od kako je pokrenuta operacija za oslobođenje Mosula od ISIL-ove kontrole u oktobru ove godine.

Iračke snage su 17. oktobra pokrenule akciju oslobađanja Mosula, a od tada u istočnom dijelu grada dolazi do čestih sukoba sa pripadnicima ISIL-a.

Izvor: Agencije