UN traži zaštitu bolnica u ratnim zonama

Proteklih dana su bolnice u Siriji bile mete višestrukih napada (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda tražilo je da se zaštite bolnice i klinike u ratnim zonama, u rezoluciji koja skreće pažnju na povećan broj napada na zdravstvene radnike u sukobima širom svijeta.

Manje od sedam dana nakon zračnih napada na bolnicu u sirijskom gradu Halepu, u kojem je poginulo najmanje 30 osoba, Vijeće je jednoglasno usvojilo mjeru kojom najoštrije osuđuje gađanje zdravstvenih ustanova i podsjetilo da su takvi napadi ratni zločini.

Francuski ambasador Francois Delattre je ovu mjeru opisao kao “glavnu rezoluciju”, kojom se šalje jasna poruka da “napadi na bolnice i ljekarsko osoblje nikako neće proći nekažnjeno”, prenosi AFP.

Britanski ambasador Matthew Rycroft je istakao da je rezolucijom “stavljen u centar pažnje podsjetnik da bolnice, ambulante i zdravstveni radnici ne mogu da budu mete u ratu”.

Ovo je prva rezolucija koju je usvojilo Vijeće sigurnosti koja se odnosi na potrebu da se zaštite medicinske ustanove u ratnim zonama, prenosi Tanjug.

Mete napada

Prema tvrdnjama Ljekara bez granica (MSF), desila su se 94 napada na bolnice i klinike u Siriji i Jemenu tokom posljednjih šest mjeseci.

Bolnice i klinike u Južnom Sudanu su u više navrata pljačkane tokom protekle tri godine.

“Ovakvi napadi se moraju okončati”, rekao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u obraćanju Vijeću.

Rezoluciju je napisalo pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti: Egipat, Japan, Španija, Novi Zeland i Urugvaj.

Rezolucija je predstavljena u vrijeme kada četiri od pet stalnih članica Vijeća – Britanija, Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države – podržavaju zaraćene strane u Siriji.

Glasanje je uslijedilo nakon što je SAD potvrdio da vojnici te zemlje, koji su učestvovali u bombardiranju bolnice u afganistanskom gradu Kunduzu, neće odgovarati za ratni zločin.

U napadu izvedenom prošlog oktobra ubijeno je 42 pacijenata i medicinskih radnika, zbog čega se američki predsjednik Barack Obama izvinio.

Američka istraga je pokazala da je 16 vojnika koji su uključeni u ovaj napad “bilo pod stresom” i da su napravili niz grešaka zbog kojih se ovaj objekt našao na meti, te da će zbog toga “biti ukoreni, ali im neće biti suđeno”.

Izvor: Agencije