UN: U Libiji i dalje prisutna pogubljenja

Libija je podijeljena između dvije protivničke vlade, nekoliko naoružanih grupa, etničke policije i odmetnika (EPA)

I sedam godina nakon revolucije koja je s vlasti svrgnula Muammara Gaddafija grupe naoružanih muškaraca gotovo u potpunosti nekažnjeno muče i pogubljuju civile u Libiji, objavio je u srijedu ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Libijci i migranti koji stignu u tu zemlju često se drže u izolaciji u samovoljnom pritvoru u strašnim uvjetima, a postoje i izvještaji prema kojima zatočene migrante kupuju i prodaju na otvorenom tržištu roblja, stoji u izvještaju UN-ove organizacije.

Libija je podijeljena između dvije protivničke vlade, nekoliko naoružanih grupa, etničke policije i odmetnika.

“Vansudska i nezakonita ubistva vrlo su česta”, rekao je na forumu u Ženevi pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava Andrew Gilmour, prenosi agencija Hina.

U videosnimku objavljenom 24. januara prikazano je kako pripadnici specijalnih snaga komandanta Mahmouda al-Werfallija pogubljuju desetoricu muškaraca s povezima na očima koji pred njima kleče, dok su im ruke vezane iza leđa, rekao je.

Optužba ICC-a

Međunarodni krivični sud (ICC) optužio je Werfallija, komandanta specijalnih snaga odanih Khalifi Haftaru, komandantu Libijske nacionalne vojske, za navodni nadzor pogubljenja više desetaka zatvorenika.

“U posljednje dvije godine u Benghaziju i u njegovoj blizini na ulicama otkrivamo sve više tijela sa znakovima mučenja i ruku vezanih iza leđa”, rekao je Gilmour, dodavši da su naoružane grupe “glavni počinioci teških kršenja ljudskih prava i djeluju gotovo u potpunosti nekažnjeno”.

Informaciju je potvrdila i Evropska unija, koja je nedavno izvijestila da su migranti i aktivisti često žrtve “nezakonitih hapšenja, otmica, mučenja, prisilnog rada te seksualnog zlostavljanja”.

“Duboko smo zabrinuti zbog informacija o migrantima i prognanicima koji se prodaju kao roblje. Pozvali smo libijske vlasti da ispitaju i pritvore osobe odgovorne za te strašne stvari”, rekao je diplomat EU-a Carl Hallergard.

Libijska aktivistica Human Rights Watcha Hanan Salah osuđuje nekažnjavanje zločina te dodaje: “Čini se da su političko rješenje problema i bilo kakva vladavina zakona u potpunosti izostali.” S obzirom na težinu situacije u Libiji, pozvala je međunarodnu zajednicu da imenuje nezavisnog stručnjaka za Libiju.

Izvor: Agencije