UN: U napadima SAD-a poginule stotine djece

Pentagon rekao da nema običaj komentirati podatke UN-a o civilnim žrtvama (AP)

Agencija Ujedinjenih naroda (UN) za prava djece saopćila je da su u zračnim napadima američkih snaga u Afganistanu u posljednje četiri godine poginule stotine djece.

Ova agencija, sa sjedištem u Ženevi, poručila je Sjedinjenim Američkim Državama da je “uznemirena zbog izvještaja o smrti stotina djece u napadima i bombardiranju koje američke snage vrše u Afganistanu”.

Ove žrtve su nastale “prevashodno zbog nepreduzimanja mjera predostrožnosti i neselektivne upotrebe sile”, navela je agencija.

Pentagon navodi da nema običaj komentirati podatke UN-a o civilnim žrtvama, prenosi AP.

Djeca zatvorenici

Agencija je, također, kritizirala Bijelu kuću zbog toga što je ukinula sankcije vezane za prodaju oružja u zemljama u kojima se vrši zlostavljanje djece.

Predsjednik Barack Obama je prošlog oktobra izdao predsjednički memorandum kojim se ukidaju kazne, definirane zakonom o zaštiti djece vojnika, za Libiju, Južni Sudan i Jemen, navode agencije.

Izražena je i zabrinutost zbog američkih zakona koji isključuju bivšu djecu vojnike iz procesa traženja azila u SAD-u.

“Američke snage su pritvorile stotine djece u Afganistanu, neke od njih više od godinu dana, bez adekvatnog pristupa pravnoj i medicinskoj pomoći te edukaciji”, navodi se u izvještaju UN-a, te se dodaje da su “djeca mlađa od 18 godina bila pritvorena sa odraslima, što je suprotno međunarodnim standardima”.

Neka od pritvorene djece bila su mučena, stoji u izvještaju.

Izvor: Agencije