UN: U Ukrajini do sada 3.660 žrtava

U proteklom mjesecu, za vrijeme primirja, ubijeno je u prosjeku po deset osoba dnevno (Reuters)

Najmanje 3.660 ljudi ubijeno je i 8.756 je ranjeno u nasilju u istočnoj Ukrajini od početka sukoba, između sredine travnja i 6. listopada, priopćio je Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava, objavljujući mjesečno izvješće promatrača UN-a u toj zemlji. 

Također, najmanje 331 pogibija je registrirana nakon primirja postignutog 5. rujna u Minsku, priopćio je Ured UN-a, iako je moguće da su se neke žrtve dogodile ranije i registrirane su samo nakon tog datuma, prenosi Fena agenciju Reuters. 

Informacije o masakru 400 osoba

Iz UN-a kažu da je u oružanim sukobima koji se na istoku Ukrajine vode između proruskih separatista i ukrajinskih snaga sigurnosti u proteklom mjesecu ubijeno u prosjeku po deset osoba dnevno.

Šef Ureda UN-a za ljudska prava za regije Amerike, Europe i središnje Azije Gianni Mahazzeni je u sjedištu UN-a u Ženevi objavio šesto po redu mjesečno izvješće o situaciji u Ukrajini. 

Specijal: Kriza u Ukrajini

Magazzeni je istaknuo da je u sukobima na istoku te zemlje do primirja ubijano u prosjeku po 40 osoba, a da je od njegovog stupanja na snagu u proteklom mjesecu u kršenjima sporazuma život gubilo po deset ljudi.

Naglasio je i da je taj ukupan broj žrtava zapravo broj osoba čija je smrt dokumentirana, a da bi stvarne brojke mogle biti znatno veće.

Ističući da ekipe UN-a nisu mogle ući i provesti detaljnu istragu u Donjeckoj oblasti, Magazzeni je kazao da postoje informacije o navodnom masakru u kojem je ubijeno 400 osoba, prenosi Anadolija.

Krhko primirje i kršenje ljudskih prava

Naglašavajući da je aktualno primirje u Ukrajini vrlo krhko, šef OHCHR-a je dodao da se i dalje događaju gruba kršenja ljudskih prava u kriznoj regiji.

U izvješću Ureda se ističu i gruba kršenja ljudskih prava Krimskih Tatara na tom poluotoku.

Izravno optužujući aktualnu vlast Krima za gruba kršenja ljudskih prava, u izvješću se navodi niz primjera takvog čina u području nepoštivanja prava na mirno okupljanje, slobodu izražavanja i vjeroispovijesti.

Podsjećajući da se na Krimu primjenjuju zakoni Rusije i da je imovina brojnih subjekata nelegalno okupirana, iz UN-a tvrde da zbog toga vjerske zajednice na Krimu imaju velike probleme.

Izvor: Agencije