UN: Ubrzati tranziciju vlasti u Libiji

Ban podržava hitne mirne tranzicije vlasti na vladu nacionalnog jedinstva u Libiji (EPA)

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon poručio je da se libijskoj vladi jedinstva hitno omogući početak rada a sve one koji vrše opstrukciju mirovnog procesa pozvao na odgovornost.

Ban je apelovao da se predsjedničkom vijeću što prije omogući rad u pravcu “hitne mirne tranzicije vlasti na vladu nacionalnog jedinstva”.

Također, zatražio je da se međunarodno priznati parlament na istoku zemlje “pridržava svojih nadležnosti” u primjeni sporazuma o tranziciji vlasti.

“Oni koji opstruiraju politički proces treba da odgovaraju. Libijski narod zaslužuje mir, sigurnost i prosperitet pod snažnom, ujedinjenom vladom”, rekao je Ban, prenosi AFP.

Međunarodna podrška

On je istakao da mnoge zemlje zaista žele da Libija uspostavi vladu nacionalnog jedinstva kako bi joj mogle pružiti međunardnu podršku.

“Terorizam predstavlja veliku prijetnju ne samo u Libiji i Tunisu, već u cijelom svijetu kao što smo vidjeli posljednjih dana u Belgiji, Iraku i Pakistanu. Treba nam jedinstven globalni pristup”, poručio je Ban.

Libija je imala dvije rivalske administracije od 2014. godine kada je priznata vlada bila prinuđena napustiti Tripoli nakon što su udružene milicije ušle u prijestolnicu.

Izvor: Agencije