UN: Udvostručiti pomoć u borbi protiv ebole

Od ebole je do sada umrlo 4.922 ljudi, od čega 4.912 u zemljama Zapadne Afrike (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izjavio je da međunarodna zajednica mora udvostručiti pomoć i podršku u borbi protiv virusa ebole u zemljama Zapadne Afrike koje su najteže pogođene ovim smrtonosnim virusom.

Ban je u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi, nakon sastanka sa predsjednicom Komisije Afričke unije dr. Nkosazanom Dlamini Zumom i predsjednikom Svjetske banke Jim Yong Kimom izrazio zahvalnost Afričkoj uniji na pomoći zemljama pogođenim virusom, prenosi Anadolija.

Također je apelirao na druge zemlje širom svijeta da u afričke zemlje pošalju više ljekara kako bi pomogli u borbi protiv virusa ebole.

Upozorio je da nije dovoljno samo zatvoriti granice u borbi protiv ovog opasnog virusa.

“To samo dovodi do izolacije zemlje u kojoj se virus proširio”, rekao je Ban.

Na pitanje da li ima namjeru da posjeti zemlje najteže pogođene ebolom, Ban je odgovorio negativno, kazavši da bi se takva posjeta mogla desiti u neko prikladnije vrijeme.

Koordinacija borbe

Naglasio je da Evropska i Afrička unija i UN pokušavaju uspostaviti koordinaciju u borbi protiv ebole.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim je istakao da je problem ebole postao globalni.

“Problem ebole nije samo problem Zapadne Afrike i afričkog kontinenta, nego globalni. Zato je potrebna međunarodna podrška u borbi protiv ovog virusa”, kazao je  Jim Yong Kim .

Predsjednica Komisije Afričke unije je poručila kako međunarodna zajednica mora učiniti veće napore u borbi protiv ebole, napominjući da se samo na takav način može iskorijeniti ova epidemija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od ebole je do sada umrlo 4.922 ljudi, od čega 4.912 u zemljama Zapadne Afrike, odnosno Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji.

Izvor: Agencije