UN unaprijedio palestinski status

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) glasala je u kasnim večernjim satima u četvrtak u korist unapređenja statusa Palestine u „državu nečlanicu posmatrača“.

Palestinci su ranije, pred UN-om bili smatrani kao posmatrački entitet bez prava glasa.

U New Yorku, 138 država glasalo je u korist Palestine, devet je bilo protiv, dok je 41 država bila suzdržana.

Među devet zemalja koje su glasale protiv su Izrael, SAD, Kanada i Češka Republika, te Panama, Palau, Maršalovi otoci, Mikronezija i Nauru.

Mikronezija predstavlja nekoliko malih otoka u Pacifiku i istočno od Filipina, dok su Palau i Nauru geografski dio Mikronezije, ali politički odvojeni.

Nauru je ujedno i najmanja republika na svijetu, koja broji manje od 10,000 stanovnika. Palau ima 21,000, a Maršalovi otoci 68,000 stanovnika.

Zemlje u Pacifiku imaju običaj podržavati SAD i Izrael na Generalnoj skupštini UN-a. 

Mir kao cilj

Hiljade Palestinaca okupile su se na Zapadnoj obali i u Gazi da iskažu podršku novom pokušaju palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da zatraži ovaj status, a potom da proslave uspjeh.

Novi status je indirektno priznanje palestinskih tvrdnji o državnosti na Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalemu i u Pojasu Gaze.

On im omogućava da se sada pridruže brojnim agencijama UN-a, kao i Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).


Slavlje u Ramallahu nakon glasanja [Foto: Reuters]

„Moramo omogućiti da nezavisna i mirna država Palestina živi uporedo sa državom Izrael…. Mir je naš zajednički cilj i prioritet“, kazao je nakog objave rezultata generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u UN-u Susan Rice nazvala je usvojenu rezoluciju kontraproduktivnom.

„Stavlja prepreke za mir i zato smo bili protiv“, kazala je Rice. „Palestinci će se sutra probuditi i vidjeti da se malo toga u njihovim životima promijenilo.“

SAD će, prema njenim riječima, urgirati da se izbjegavaju provokativne akcije.

„Nastavit ćemo se suprotstavljati svakom pokušaju da se potkopa sigurnost Izraela“, kazala je Rice.

Palestinci i Izraelci će, poručila je, morati i dalje razgovarati, slušati jedni druge i živjeti jedni kraj drugih u zemlji koju dijele.

Glasanje, istaknula je Rice, ne ustanovljava da je Palestina država. 

Abbas je u kasnim večernjim satima u četvrtak u Generalnoj skupštini zatražio podršku za inicijativu za odobrenje državnosti uprkos snažnom američkom i izraelskom protivljenju. Dočekan je gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom.

‘Očajno potreban mir’

U uvodnom govoru prije glasanja kazao je kako Palestina “danas dolazi u Generalnu skupštinu jer vjeruje u mir i zbog činjenice, koja je dokazana u proteklim danima, da je njenim ljudima očajno potreban mir”.

“Palestina danas dolazi u Generalnu skupštinu u vrijeme kada još vida svoje rane…izraelske bombe su uništile kompletne porodice. Muškarci, žene i djeca ubijeni su zajedno sa svojim snovima, nadama i željama da žive običnim životima i žive u slobodi i miru”.

On je rekao da se “međunarodnoj zajednici sada ukazuje posljednja šansa da spasi rješenje o dvije države”.

“Izraelska agresija protiv našeg naroda u Pojasu Gaze je još jednom potvrdila hitnu i važnu potrebu da se zaustavi izraelska okupacija, te da narod dobije slobodu i nezavisnost.”

“Došao je čas da svijet jasno kaže – dosta je agresije, naseljenika i okupacije”.


Ivica Puljić uživo iz New Yorka

Ron Prosor, izraelski ambasador pri UN-u, kazao je da je “mir centralna vrijednost izraelskog društva”, ali da je rezolucija pred Generalnom skupštinom korak unazad za mir.

Citirao je premijera Izraela Benjamina Netanyahua, koji je rekao da je Izrael spreman živjeti u miru s palestinskom državom, ali i da izraelska sigurnost mora biti garantirana, a Palestinci moraju biti spremni da zauvijek okončaju konflikt.

“Jedini način da se postigne mir je kroz sporazum dviju strana, a ne kroz rezolucije UN-a koje u potpunosti ignoriraju izraelske sigurnosne i nacionalne interese”, kazao je Prosor.

“Izrael želi mir… Danas Palestinci okreću leđa miru.”

Prosor je kazao da će mir biti nedostižan dok god Abbas bude preferirao da putuje u New York i traži rezolucije UN-a, umjesto da odlazi u Jerusalem i sudjeluje u iskrenom dijalogu.

“Izrael je uvijek bio spreman za mir. Mnogo puta smo tražili mir s Palestincima, a više puta smo odbijeni, a teroristi su napali naše građane.”

“Potreban nam je trajan mir, koji će osigurati budućnost Izraela”, rekao je Prosor.

“Palestinci nikada nisu priznali da je Izrael jevrejska država. Danas nam tražite da priznamo palestinsku državu, a vi ne priznajete jevrejsku državu”, poručio je Palestincima.

Sjednica je počela nešto iza 21 sat po srednjeevropskom vremenu. 

Ranije su 132 države priznale palestinski teritorij kao suverenu državu.

SAD je ranije pokreno agresivnu kampanju protiv palestinske incijative, upozoravajući da se glasanjem neće postići ništa za poboljšanje šansi za pokretanje novih mirovnih pregovora.

Američki Kongres zaprijetio je ukidanjem finansiranja palestinske vlasti, odnosno nekih 200 miliona dolara koje je Washington obećao. Moguć je i američki prekid finansiranja bilo koje UN-ove agencije kojoj bi Palestinci mogli pristupiti.

Zamjenik američkog državnog sekretara William Burns i predstavnik za Bliski istok David Hale sastali su se s Abbasom u New Yorku, ali nisu uspjeli izdejstvovati da rezolucija bude povučena ili izmijenjena.

Hamas, koji nadzire Gazu, dosad se protivio diplomatskoj akciji palestinskih vlasti u UN-u, no u nedjelju je šef Hamasa Halid Meshal telefonirao Abbasu i najavio da je podržava.

Šta donosi status

Novim statusom Palestinci u UN-u neće imati pravo glasa, ali će moći pristupiti u njegove brojne agencije.

Neke su zemlje izrazile bojazan da bi podizanje palestinskog statusa u UN-u omogućilo palestinskoj vlasti da podigne tužbu protiv Izraela pri Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Novi status ne znači da će Palestinci “pohrliti svemu što je vezano uz UN”. Ako se Izrael bude ponašao u skladu s međunarodnim zakonom “niko ga neće tužiti”, rekao je palestinski predstavnik u UN-u Riad Mensur.

Međutim, bude li Izrael kršio rezolucije Vijeća sigurnosti, naprimjer nastavkom gradnje naselja – ratnim zločinom u skladu s Međunarodnim kaznenim sudom i Rimskim statutom – tada će Palestinci poduzeti korake, rekao je Mensur.

Palestinci su prošle godine tražili status punopravne zemlje članice UN-a, ali, kako je to procedura koja mora proći kroz Vijeće sigurnosti, njihov je zahtjev propao zbog američke prijetnje vetom.

Izvori: Al Jazeera i agencije