UN usvojio rezolucije o ljudskim pravima

Rezoluciju kojom se osuđuje Sirija podržalo je 135 zemalja, uključujući Rusiju i Kinu (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila je rezolucije kojima se oštro kritiziraju vlade u Siriji, Iranu i Sjevernoj Koreji zbog kršenja ljudskih prava.

Rezolucija kojom se osuđuje Sirija usvojena je sa 135 glasova za, 12 protiv, uključujući Rusiju i Kinu, i 36 uzdržanih, a poziva na okončanje kršenja ljudskih prava i prekid sukoba svih strana u okviru krize koja traje već 21 mjesec, prenosi AFP.

Slična rezolucija u kojoj se osuđuje Sirija prošle godine je usvojena sa 122 glasa podrške u tijelu UN-a koje čine 193 države.

Rezolucija kojom se osuđuje Iran usvojena je sa 86 glasova za, isto kao prošle godine, 32 protiv, uključujući Liban, Sudan i Sjevernu Koreju, i 65 uzdržanih, navodi Tanjug.

U ovom tekstu osuđuju se sve češći napadi na novinare i aktiviste za ljudska prava u Iranu i poziva na oslobađanje ljudi koju su zatvoreni jer su učestvovali u mirnim protestima.

Rezolucija protiv Sjeverne Koreje usvojena je prvi put konsenzusom, a sjevernokorejski diplomata je ovo glasanje nazvao “političkom propagandom, koja pojačava sukobe” između njegove zemlje i međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije