UN: Užasni zločini nad Rohinjama

Svjedoci su govorili o 'ubistvu beba, dojenčadi, djece, žena i starijih, pucanju na ljude koje bježe, paljenju čitavih sela' (Arhiva)

Mijanmarske snage sigurnosti počinile su masovna ubistva i grupna silovanja nad Rohinja muslimanima te spalile njihova sela u kampanji koja je počela u oktobru prošle godine i koja će se “vrlo vjerovatno” svrstati u zločine protiv čovječnosti i moguće etničko čišćenje, objavio je UN-ov ured za ljudska prava u petak.

“‘Operacije čišćenja područja’ vjerovatno su rezultirale stotinama mrtvih”, navodi se u izvještaju UN-ovog ureda koji se odnosi na vojnu akciju pokrenutu 10. oktobra nakon smrtonosnog napada na vojnu ispostavu.

Svjedoci su govorili o “ubistvu beba, dojenčadi, djece, žena i starijih, pucanju na ljude koje bježe, paljenju čitavih sela, masovnom pritvaranju, masovnom i sistematičnom silovanju i seksualnom nasilju, namjernom uništavanju hrane i izvora hrane”, piše u izvještaju.

Izvještaj je zasnovan na razgovorima sa 204 izbjeglice iz reda Rohinja koje su pobjegle u Bangladeš i govorile o strašnim zločinima koje su, navodno, izvršili pripadnici mijanmarskih snaga sigurnosti ili civilni borci koji djeluju uz policiju ili vojsku.

“Navodno je osmomjesečna beba ubijena, a njenu majku odjednom je silovalo pet pripadnika snaga sigurnosti”, objavili su iz UN-a, pozivajući se na svjedoke dešavanja.

‘Strašna okrutnost’

Globalno tijelo također je navelo kako svjedoci govore da je troje djece, dobi šest godina ili mlađe, “iskasapljeno i ubijeno noževima”.

“Kakva mržnja može nagnati čovjeka da zbode bebu koja plače i traži majčino mlijeko? Kakva je ovo ‘operacija čišćenja’? Kakvi se ciljevi za nacionalnu sigurnost ovim postižu? Strašna okrutnost kojoj su ova djeca podvrgnuta nemjerljiva je”, kaže u saopćenju Zeid al-Hussein, šef UN-ovog ureda za ljudska prava.

Blizu 1,1 milion Rohinji na meti je mržnje mnogih pripadnika mijanmarske budističke većine i žive u državi Rakhine, u uvjetima koji sliče aparthejdu.

Zvanični Yangon odbija priznati Rohinje kao jednu od etničkih manjina u državi i umjesto toga ih karakterizira kao Bengalce, odnosno ilegalne imigrante iz susjednog Bangladeša iako generacijama žive u Mijanmaru.

Blizu 66.000 osoba pobjeglo je iz većinski muslimanskog sjevernog dijela države Rakhine u Bangladeš od početka navedene operacije.

Izvor: Agencije