UN: Više od 10.000 civila ubijeno u Jemenu

Broj žrtava zasnovan je na listi koju su sastavile zdravstvene ustanove, a mogao bi biti i veći (Reuters)

Ured Ujedinjenih nacija u Jemenu saopćio je da je u posljednje dvije godine u sukobima ubijeno blizu 10.000 civila, a ranjeno ih je gotovo 40.000, prenosi AP.

Koordinator ovog ureda Jamie McGoldrick rekao je na konferenciji za novinare da je taj broj zasnovan na listi žrtava koju su sastavile zdravstvene ustanove, ali da bi broj mogao biti i veći.

Kako se navodi, ovo je prvi put da su zvaničnici UN-a potvrdili tako veliki broj smrtnih slučajeva civila u Jemenu.

“To još jednom naglašava potrebu da se riješi situacija u Jemenu, bez daljnjeg odlaganja”, rekao je zvaničnik UN-a.

Situaciju u Jemenu treba riješiti bez odlaganja, naglasio McGoldrick

Glasnogovornik UN-a Farhan Haq potvrdio je da je planirano da se specijalni izaslanik UN-a za Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed sastane s premijerom Abd-Rabbuom Mansourom Hadijem i ponudi mu prijedlog za mir.

Za sada su ti pregovori u zastoju jer Ahmed zahtijeva provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja nalaže povlačenje pobunjenika iz svih gradova i predaju oružja.

Humanitarna kriza

Sukobi u Jemenu kulminirali su u martu 2015. godine, kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela zračne napade na položaje pobunjeničkog šiitskog pokreta Husi i njihovih saveznika, koji su okupirali prijestonicu te zemlje.

Koalicija želi zračnim napadima pomoći ponovno uspostavljanje međunarodno priznate vlade, čiji su članovi napustili zemlju nakon što su Husi zauzeli glavni grad San'u.

U ponedjeljak je 34 osoba poginula, a 16 ih je ranjeno tokom borbi između provladinih snaga i pobunjenika u južnoj provinciji Shabwa.

Ujedinjene nacije okarakterizirale su sukob u Jemenu kao jednu od najgorih humanitarnih kriza.

Izvor: Al Jazeera i agencije