UN: Za sirijske izbjeglice treba 4,4 milijarde dolara

Građanskim ratom zahvaćena Sirija i dalje je najveći izvor izbjegličke krize u svijetu (EPA)

Resorni uredi Ujedinjenih naroda i partnerske organizacije uputile su apel međunarodnoj zajednici za prikupljanje 4,4 milijarde dolara potrebnih za podršku u zbrinjavanju više od pet miliona sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama tokom naredne godine.

Šef Ureda Komesarijata UN-a za izbjeglice za Bliski istok i sjevernu Afriku Amin Awad izjavio je u utorak u Ženevi da je građanskim ratom zahvaćena Sirija i dalje najveći izvor izbjegličke krize u svijetu, prenosi Anadolija.

“Međunarodna zajednica treba podijeliti teret brige o izbjeglicama u Turskoj, Jordanu i Libanu. Ovo je period u kojem se nadamo da je političko rješenje sirijske krize na vidiku, a veoma je važno da nastavimo pomagati sirijskim izbjeglicama kojima je svakim danom pomoć sve potrebnija”, poručio je Awad.

Pomoć za izbjeglice

On je posebno istakao napore Turske, koja je zbrinula 3,3 miliona sirijskih izbjeglica, od kojih deset posto žive u kampovima.

“Čuo sam informaciju da je Turska u proteklih sedam godina na Sirijce potrošila 30 milijardi dolara. Za nas je najvažnije to što su Turska i druge susjedne zemlje otvorile vrata tim izbjeglicama”, kazao je Awad.

Awad je također rekao da je za realizaciju Regionalnog lanca održivosti za izbjeglice za 2018. godinu potrebno prikupiti 4,4 milijarde dolara te je pozvao međunarodnu zajednicu da osigura taj fond.

Izvor: Agencije