UN: Zabrinjavajuće je da se sudi 16-godišnjoj Palestinki

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru (EPA)

Ujedinjeni narodi poručili su da je zabrinjavajuće što se 16-godišnjoj palestinskoj tinejdžerici Ahed Tamimi sudi pred Vojnim sudom Izraela, javlja Anadolija.

Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a, na pitanje novinara o ovom slučaju na konferenciji za medije, odgovorio je da je potrebno poštivati ljudska prava.

“Potrebno je shvatiti da se trebaju poštivati ljudska prava. Posebno izražavamo zabrinutost zbog privođenja djece”, rekao je Dujarric.

Podignuta optužnica

Odgovarao je i na pitanja u vezi s ratom u Siriji, istakavši da UN izražava duboku zabrinutost zbog sigurnosti hiljada ljudi na jugu Idliba, u ruralnim dijelovima Hame i Istočnoj Ghouti.

Istakao je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio stranama da se posvete interesima sirijskog naroda, a ne vlastitim interesima.

Potvrdio je da će pomoćnik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja Mark Lowcock od 9. do 12. januara boraviti u posjeti Siriji.

Vojni sud podigao je 1. januara optužnicu protiv 16-godišnje Ahed Tamimi.

Optužnica protiv te mlade Palestinke iz sela Nebi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali, koja je svojim postupkom privukla pažnju svjetske javnosti, podignuta je zbog navodnog napada na izraelske vojnike.

Simbol borbe protiv Izraela

Tamimi je snimljena u decembru 2017. godine kako ispred porodične kuće gura, udara i šamara izraelske vojnike, koji na to nisu reagirali.

Osim toga, Tamimi je ugrizla za ruku izraelskog vojnika koji je njenog brata držao za vrat u pokušaju da ga uhapsi 2015. godine.

Palestinci slave mladu Ahed, smatrajući je simbolom svoje borbe protiv Izraela.

Izvor: Agencije