UN zabrinut zbog operacije Saudijske Arabije i UAE u Hudaidi

Najveći cilj SAD-a je pobjeda nad Husi pobunjenicima koje podržava Iran na teritoriji Jemena (AFP)

UN-ov šef Vijeća za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein izrazio je zabrinutost da bi vojna operacija koju Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sprovode u Jemenu mogla ugroziti milione civila, posebice jer koalicija nastavlja sa udarima na borce Husija u luci Hudaida.

On je govorio na otvorenju sesije UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi, gdje je dao pregled ljudskih prava, pominjući kako je primjetan rast „šovinističkih nacionalizama“ diljem svijeta.

U ponedjeljak su helikopteri koalicije izvršili udar na pozicije Husija pri čemu su civili pobjegli u skloništa od najveće bitke u trogodišnjem ratu.

Napad je navodno bio usmjeren na pozicije Houthi snajperista i drugih boraca na krovovima škola i kuća u predgrađu Manzar koje se nalazi u neposrednoj blizini aerodromskog kompleksa, rekli su lokalni stanovnici.

Povrijeđeno desetine civila

U borbama su povrijeđeni deseci civila a humanitarnim radnicima je onemogućeno da dođu do određenih dijelova grada.

Gubitak Hudaide opasno bi ugrozio isporuke namirnica Husija, posebice na liniji od Crvenog mora do glavnog grada Sanaae.

To bi isto tako dovelo do ruba od zapada podržanu Saudijsko – emiratsku koaliciju, koja je uprkos velikoj nadmoći u naoružanju i vatrenoj moći nije uspjela da porazi Husije u ratu u kojem je dosada ubijeno 10.000 ljudi i u kojem je kreirana najurgentnija humanirarna kriza na svijetu.

Bitka za Hudaidu, koja je otpočela prije šest dana, mogla bi se razvući pogađajući još i veći broj civila koji su već pretrpjeli zračne napade, blokadu luke, glad i epidemiju kolere.

Izvor: Al Jazeera i agencije