UN želi inspekciju izraelskih nuklearki

Nuklearna elektrana Dimona u pustinji Negev na jugu Izraela (AFP)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila je rezoluciju kojom je pozvala Izrael  da otvori svoje nuklearne centrale radi inspekcije, kao i na održavanje konferencije o zabrani širenja nuklearnog oružja na Bliskom istoku.

Generalna skupština je sa 174 glasa za i šest protiv usvojila rezoluciju kojom se poziva Izrael da “bez daljnjeg odlaganja” pristupi Sporazumu o sprečavanju širenja nuklearnog oružja, kao i da otvori svoje nuklearne centrale radi inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Jasan stav

Protiv navedene rezolucije glasali su Izrael, SAD, Kanada, Maršalska ostrva, Mikronezija i Palau, dok je šest država ostalo suzdržano.

Odluke koje se usvoje u Generalnoj skupštini UN-a, a koju čine 193 države, nisu pravno obavezujuće, ali jasno iskazuju stav čitavog svijeta, dok nose značajnu moralnu i političku težinu.

Sve arapske države i Iran saopćile su da će učestvovati na konferenciji sredinom decembra u Helsinkiju na kojoj će biti riječi o zabrani nukleranog oružja na Bliskom istoku.

Međutim, SAD je 23. novembra saopćio da se konferencija neće održati, a kao razlog su navedene političke tenzije na Bliskom istoku i iranski stav u vezi sa neširenjem nuklearnog oružja.

Pravi razlog

S druge strane, Iran i pojedine arapske zemlje tvrde da je pravi razlog za otkazivanje konferencije odbijanje Izraela da učestvuje na navedenom skupu.

Izraelska Vlada još nije izdala zvanično saopćenje u vezi sa glasanjem u Generalnoj skupštini o pitanju nuklearnih programa u toj zemlji.

Izrael još nikada zvanično nije potvrdio da ima nuklearno oružje, ali se pretpostavlja da ga posjeduje.

Izvor: Agencije