UN: Žestoka rasprava Beograda i Prištine

Nezavisnost Kosova je upravo kompromis koji se traži, navodi Citaku (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasadorica Kosova u SAD-u Vlora Citaku imali su žustru raspravu tokom obraćanja sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu.

Dačić je zapadnim zemljama poručio da pogađaju srpski narod zalaganjem za ukidanje Misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

“Citaku je uvredila sednicu rekavši da je ovo jedna šarada… Mnogo više me brine to što su SAD, Britanija i Francuska očigledno usaglasile stav sa Kosovom oko potrebe okončanja Misije-a UN na Kosovu”, rekao je Dačić.

On je postavio pitanje kako onda te sile mogu reći da žele biti partneri Srbije.

“Da li će neko ikada ovde spomenuti više od 200.000 Srba koji su proterani, a vratilo se 1,9 procenata njih? Mislite li da to više ne treba spominjati?”, upitao je on.
Podsjetivši da je 1981. u Prištini živjelo 43.000 Srba, upitao je: “Gde su danas? Hoćete li reći – u redu je, više ih nema, više nećemo da se okupljamo i o tome pričamo? Vi jeste velike sile, ali ovim duboko pogađate srpski narod. I srpske žrtve traže pravdu, isto kao i albanske i sve druge”, istakao je Dačić, dodavši da “ako neko misli da je situacija na Kosovu rešena, onda živi u dubokoj i debeloj zabludi”. 

Takođe je poručio da “ako neko misli da je dovoljno da neko izvrši jednostranu secesiju i da je problem rešen, i da ste time što priznate jednu zemlju završili posao, onda ste zaboravili istoriju”. 

“Ne želim da se vašim zemljama dogodi ono što se Srbiji desilo. Mi sigurno nećemo izazvati rat. Ako mislite da ovo više ne treba da se održava, donesite onda tu odluku, predložite da se ukine rezolucija 1244”, naglasio je Dačić. 

“Nemojte vređati Srbiju. To je jedna ponosna zemlja koja vam je mnogo pomogla, između ostalog, i u uspostavljanju UN-a, za razliku od nekih drugih koji su Hiltera dočekivali cvećem”, zaključio je.

Citaku: Bez diskusije o nacionalnom identitetu

Odgovarajući na Dačićevu izjavu, Citaku je rekla da Vijeće sigurnosti UN-a “nije mjesto za diskusiju o nacionalnim identitetima, niti o tome ko je prvi bio na Balkanu, ko je došao u sedmom vijeku…”.

“Ja sam etnička Albanka i ponosna građanka Kosova. Ti identiteti odlično koegzistiraju i jedan ne isključuje drugi”, istakla je ona, nakon što je Dačić tokom govora rekao da Citaku nije Kosovarka, već Albanka i da narod Kosova ne postoji.

Ona je rekla i da je “Kosovo imalo granice mnogo prije nego što će steći državnost”, tvrdeći da je nezavisnost Kosova “proizvod raspada Jugoslavije, pri čemu nije jedini, i to nije secesionistički pokret”. 

Dok je Citaku govorila, Dačić je često osporavao njene tvrdnje i pokušavao da je prekine.

Ranije je rekao kako je Srbija čvrsto opredijeljena za dijalog Beograda i Prištine, dok je Citaku kazala da je nezavisnost Kosova kompromis, te da neće biti podjele.

Dačić je rekao kako vjeruje da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup dijalogu.

On je pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da ne relativizuju pitanje neprovođenja Briselskog sporazuma tvrdnjom da su za to sve strane krive.

“Bolje da se kaže ‘nećemo da realizujemo Briselski sporazum’ i u tom smislu očekujem i vaše objektivno sagledavanje stanja, a ne relativizaciju”, rekao je Dačić.

Komentarišući namjeru Prištine za članstvo u UNESCO-u i Interpolu, Dačić kaže da su to “jednostrani potezi kojim se krši Povelja UN-a i važeća rezolucija”.

‘Zaustaviti prijetnje Haradinaja’

Šef srbijanske diplomatije naglašava da posebno brine javno obraćanje Ramusha Haradinaja, jednog od kandidata za premijera Kosova, po povratku iz Francuske, u kome, obraćajući se „neprijatelju Srbiji”, „preti da će im biti urađeno gore nego što je bilo pre”.

“Ponovo apelujem na međunarodnu zajednicu i pravosudne institucije na Kosovu i Metohiji da ne smeju ostati nemi pred ovakvim govorom mržnje i pretnjama novim etničkim čišćenjem preostalih Srba”, upozorava Dačić.

„I dalje nema napretka u implementaciji postignutih dogovora o Zajednici srpskih opština i pravosuđu, iako dogovor o uspostavljanju ZSO predstavlja centralni deo Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa i ključno pitanje za opstanak srpskog naroda na Kosovu“, naveo je ministar vanjskih poslova Srbije.

Dačić je ponovio da istinskog pomirenja ne može biti bez procesuiranja svih zločina, bez izuzetka.

On je upozorio članice Vijeća sigurnosti da to tijelo ne smije zaboraviti Srbe prognane sa Kosova i da ne pozivaju olako druge zemlje “da priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, jer time vređaju Srbiju”.

Dodao je da je prema popisu iz vremena SFRJ u Prištini bilo 43.885 Srba, a da ih je prema popisu iz 2011, ostalo samo 430.

“To je 100 puta manje za 30 godina. Pa da li je to etničko čišćenje i genocid nad Albancima ili nad Srbima? U Uroševcu sada ima 32 Srba, 600 puta manje nego ranije, u Podujevu ih bilo 2.242, a danas 12, što je 200 puta manje. U Prizrenu, gde sam rođen, ih je ranije bilo 11.650, 2011 – 231, a danas samo 27. Svaki kometar je suvišan i zato molim vas da više ne koristite te lažne činjenice da ste žrtve etničkog čišćenja. Ko je kriv za zločine neka odgovara, ali najveće žrtve su Srbi”, rekao je Dačić.

Citaku: Nezavisnost je kompromis

Komentarišući poziv na kompromis i historijski dogovor Srba i Albanaca, Citaku je rekla da je nezavisnost Kosova upravo taj kompromis, ne prihvatajući ideje o rješenjima duž etničkih linija.

“Nezavisnost Kosova, kao što je proglašena 2008, jeste kompromis. Ahtisaarejiv prijedlog je bio težak i bolan kompromis”, rekla je Citaku.

Ona se usprotivila prijedlozima o podjeli Kosova kao rješenju.

“Obnova ideje o rješenjima duž etničkih linija je opasna za čitav regiju. Ako odbacimo multikulturalizam i etničku raznolikost unutar naše sopstvene države, u okviru naših granica, kako onda planiramo da postojimo i koegzistiramo u Evropskoj uniji?”, upitala je ona.

Citaku je naglasila da Kosovo i nezavisnost nisu privremeni projekat.

“Kosovo je tu da ostane zauvijek. Normalizacija i pomirenje ne može se dostići podjelom i razmjenom”, navela je Citaku.

‘Propast će pokušaji revizije historije’

Prema njenim riječima, Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću zbog, kako je navela, svoje djece i budućnosti.

“Mi smo nezavisni i to se neće promijeniti. Kosovo je država koja pripada svim svojim građanima – Albancima, Srbima, Crnogorcima, Romima, Turcima, svima nama i niko mi više neće reći da zato što sam Albanka ne zaslužujem da živim na Kosovu”, kazala je Citaku.

Dodala je da će propasti svaki pokušaj revizije historije.

“OVK nije teroristička organizacija, već najuspješniji oslobodilački pokret u novijoj historiji”, ističe Citaku.

Kada je riječ o formiranju novih institucija, ona je rekla da je taj proces u toku te da uprkos razlikama sve političke partije imaju isti cilj, a to su euroatlantskeke integracije.

Također je navela da je Priština sada fokusirana na saradnju sa NATO-om i formiranje svoje vojske, navodeći da Kosovo želi aktivno doprinijeti regionalnoj i svjetskoj sigurnosti.

“Učinit ćemo sve da ubijedimo Srbe da će kosovska vojska biti i njihova i nećemo dozvoliti nikome da ima pravo veta nad tim procesom”, rekla je Citaku.

Ona je kazala da će Priština primijeniti sve dogovore postignute u Briselu, ali da normalizacija odnosa sa Beogradom ne može biti jednostrana.

Citaku je optužila Srbiju da umjesto normalizovanja odnosa, pravi prepreke u regionalnim i međunarodnim forumima te krši dijelove Briselskog sporazuma.

Sa druge strane, kako tvrdi, “Kosovo će primijeniti sve dogovore iz Briselskog sporazuma i u skladu sa preporukama Ustavnog suda uspostaviti ZSO”.

Izvor: Agencije