UN: Zvaničnicima S. Koreje skinute sankcija zbog samita u Singapuru

Sastanak Kim-Trump je zakazan za 12. jun u Singapuru (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) odobrilo je u privremeno izuzeće od sankcija za sjevernokorejske dužnosnike koji bi trebali učestvovati na samitu američkog i sjevernokorejskog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una, koji je najavljen za 12. jun u Singapuru.

Izaslanstvo Sjeverne Koreje izuzeto je od sankcija na zahtjev Singapura, koji je Vijeću sigurnosti uputilo dopis u kojemu se navodi kako je samit prilika za unapređenje miroljubivog rješavanja nuklearnog pitanja i uspostavu mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regiji.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a zbog nuklearnog programa, a sankcije uključuju i zamrzavanje imovine te zabranu putovanja za više desetaka pojedinaca povezanih s tim programom, podsjeća agencija Hina.

Pod sankcijama 80 pojedinaca

Vijeće sigurnosti uvelo je sankcije za 80 sjevernokorejskih pojedinaca, koje su od 2006. godine više puta bile pooštrene zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

Isti komitet UN-a odobrio je u februaru delegaciji Sjeverne Koreje da otputuje u Južnu Koreju na otvaranje Zimskih olimpijskih igara.

Još je neizvjesno hoće li se samit dvojice predsjednika održati, s obzirom da je Sjeverna Koreja saopćila kako nije spremna na jednostrano napuštanje nuklearnog oružja.

Američki predsjednik je pak izjavio u utorak da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un “ozbiljan” u namjeri da iz svoje zemlje ukloni nuklearno oružje, ali nije isključio mogućnost da se odgodi njihov historijski susret na vrhu.

Izvor: Agencije