UNDP: Ugroženi trebaju konkretnu pomoć

UN poziva države članice da preduzmu veće napore na suzbijanju humanitarne krize na globalnom nivou (EPA)

Svijet troši tri puta više na humanitarnu pomoć nego prije 10 godina, ali to i dalje nije dovoljno da bi se zadovoljila potražnja, smatra Helen Clark, voditeljica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Clark je, u izjavi AFP-u na marginama Svjetskog humanitarnog summita u Istanbulu, pozvala na temeljito promišljanje sustava pomoći i upozorila kako se na apele ne reagira dovoljno.

“To govori da je nešto u osnovi pogrešno. Zbog toga su i financijeri u potrazi za novim pristupima”, rekla je Clark, koja je bivša premijerka Novog Zelanda i jedna od vodećih kandidatkinja za nasljednika Ban Ki-moona na mjestu glavnog tajnika UN-a.

Spriječiti izbijanje kriza

Istaknula je i kako će humanitarna pomoć u slučaju sukoba i prirodnih katastrofa uvijek biti potrebna, ali je, po njenom mišljenju, “ključno spriječiti da kriza uopće izbije”.

Smatra i kako dvodnevni summit u Istanbulu, koji je završen u utorak navečer, predstavlja priliku da se stvari poboljšaju.

“Ljude je natjerao na razmišljanje o tome možemo li imati održivije pristupe, čak i s dubokim krizama, poput one u Siriji”, navela je Clark.

Ujedinjeni narodi i nevladine humanitarne agencije u više navrata su pozivali na poduzimanje konkretnih akcija za povećanje humanitarne pomoći, naročito u i oko Sirije i Iraka, gdje je rat primorao milijune ljudi da napuste svoje domove prethodnih godina.

Prethodno je i Ban, govoreći na istanbulskom summitu, pozvao svijet da pokaže kako predstavlja “jedinstveno čovječanstvo podijeljene odgovornosti”.

Stoga očekuje da lideri država poduzmu veće napore na suzbijanju humanitarne krize na globalnoj razini.

Moralna odgovornost

“Godišnje potrebe za humanitarnom pomoći u svijetu tokom 15 godina su porasle 12 puta te dostigle 245 milijardi dolara. Nažalost, izgleda da će se krize u svijetu i dalje nastaviti”, rekao je Ban.

“Učesnici summita preuzeli su 1.500 obaveza, ali je moralna odgovornost na njima da te obaveze provedu u djelo”, javila je reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Prvi svjetski humanitarni summit u povijesti, održanoj u Turskoj, okupio je predstavnike 180 od ukupno 193 zemlje članice UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije