UNESCO donosi odluku o članstvu Kosova

U Parizu počinje generalno zasjedanje UNESCO-a, na kojem će se odlučivati o prijemu Kosova u tu organizaciju (AP)

Višednevno zasjedanje Generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), na kojem će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog vijeća za prijem Kosova u tu organizaciju, počinje danas u Parizu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji će sutra sudjelovati u debati o generalnoj politici UNESCO-a, najavio je da bi glasanje o prijedlogu za članstvo Kosova moglo očekivati za nekoliko dana, točnije 9. studenog i izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju.

“Borićemo se do kraja. To je stav Vlade Srbije, premijera [Aleksandra Vučića] i predsednika [Tomislava Nikolića]. Nemamo ništa preče od toga”, istaknuo je Dačić, dodavši da će to biti “velika borba sa neizvesnim ishodom”.

Dačić je podsjetio da su među članicama UNESCO-a i “mnoge zemlje koje su male i udaljene, ali čiji se glas računa”.

“Danonoćno razgovaramo sa svima. Ubeđen sam da to neće biti onako lako za Kosovo kao što oni misle i to će mi biti najmilije od svega”, rekao je.

Po njemu, već će se sutra znati tko ima pravo glasa i kada će točno biti održano glasanje o prijedlogu za članstvo Kosova.

Optimizam na Kosovu

U Vladi Kosova vlada optimizam, te navode kako su već kontaktirali više od 150 UNESCO izaslanstava.

“Ulaskom u UNESCO Kosovo će dobiti i nove mehanizme da se zaštiti baština – i pravoslavna, i katolička, i muslimanska, i građanska. Ustvari, ulazak Kosova u UNESCO ojačava i štiti našu bogatu baštinu, koja nije samo srpska ili samo albanska, nego je baština cijelog čovječanstva“, rekao je ranije za Al Jazeeru Petrit Selimi, zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova.

Izvršno vijeće UNESCO-a podržalo je 21. listopada prijedlog Njemačke, Albanije i Velike Britanije, te Generalnoj konferenciji preporučilo prijem Kosova. Ipak, način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji.

Izvršno vijeće ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom. Od 58 članica, 32 su priznale priznale kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u UNESCO, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih, čiji se glasovi ne računaju.

Za razliku od toga, Generalna konferencija ima 195 država, od kojih su 111 priznale Kosovo, a 84 nisu, dok se o prijedlogu odlučuje dvotrećinskom većinom.

Generalna konferencija se sastaje svake dvije godine, kako bi utvrdila politiku i glavne pravce razvoja UNESCO-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije