UNESCO osudio izraelski odnos prema Al-Aksi

Rezolucija kaže da UNESCO osuđuje restrikcije slobode prakticiranja vjere u džamiji Al-Aksi (AFP)

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) usvojila je rezoluciju u kojoj osuđuje izraelski odnos prema džamiji Al-Aksi u Jerusalemu, usred novog vala izraelsko-palestinskog nasilja.

Nakon izmjena u posljednji trenutak, rezolucija koju je usvojio izvršni odbor UNESCO-a više ne sadrži potencijalno kontroverzni članak u kojem se spominjao Zid plača u Jerusalemu kao sveto mjesto samo za muslimane, kazali su izraelski diplomati.

Taj članak, koji su predložile muslimanske zemlje, a u kojem je pisalo da je Zid plača ili Zapadni zid integralni dio kompleksa džamije Al-Akse, izostavljen je nakon što su ga osudili izraelska Vlada i Jevreji širom svijeta, kao i glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, prenose agencije.

Umjesto toga, rezolucija kaže da UNESCO osuđuje restrikcije slobode prakticiranja vjere u džamiji Al-Aksi i ponavlja druge pritužbe zbog izraelskog odnosa prema svetim mjestima.

Protiv SAD, Britanija i Njemačka

Rezolucija još nije objavljena, ali su palestinski i izraelski diplomati o njenom sadržaju izvijestili novinare.

Rezolucija je usvojena usred novog vala nasilja u Izraelu u kojem je poginulo najmanje 42 Palestinaca i osmero Izraelaca. Nasilje je jednim dijelom izazvalo palestinsko nezadovoljstvo zbog izraelskog odnosa prema kompleksu Al-Akse.

Rezolucija je usvojena s 26 glasova za i šest protiv, među kojima su američki, britanski i njemački. Suzdržano je bilo 25 zemalja uključujući Francusku, kazali su diplomati.

Stari grad Jerusalem i njegove zidine nalaze se na UNESCO-ovom popisu zaštićene svjetske baštine.

Palestinci su dobili punopravno članstvo u UNESCO-u u oktobru 2011. godine.

Izvor: Agencije