UNHCR: Balkanske zemlje ilegalno deportiraju izbjeglice

Humanitarci upozoravaju da je povećan broj legalno registriranih izbjeglica koje su 'ilegalno deportirane' (Arhiva)

Ilegalne deportacije izbjeglica koje nastoje dospjeti u zapadnu Evropu tzv. balkanskom rutom u porastu su, upozorio je UNHCR.

“Približno 1.000 ljudi sa Bliskog istoka, iz Azije i Afrike protjerano je samo u novembru duž balkanske rute. Više nego prije”, rekla je glasnogovornica UNHCR-a u Srbiji Mirjana Milenkovska za AFP.

Stotine hiljada izbjeglica pokušale su balkanskom rutom preko Makedonije, Srbije, Hrvatske i Mađarske dospjeti do zapadne Evrope iz Grčke prije nego što je ona zatvorena u martu.

Ilegalne deportacije

Nevladine organizacije za ljudska prava i aktivisti upozorili su da je povećan broj legalno registriranih izbjeglica koje su “ilegalno deportirane” iz Srbije u Bugarsku i Makedoniju.

U Srbiji je trenutno približno 7.000 izbjeglica. Većina ih je smještena u 13 prihvatnih centara, dok ih 1.000 spava na otvorenom u centru Beograda.

Međunarodna organizacija za migracije ranije je potvrdila da se više od 4.715 osoba utopilo ili nestalo ove godine u Sredozemlju. Uglavnom su to bili državljani Libije.

Ove godine u Italiju je doplovilo više od 173.000 izbjeglica, pokazali su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Italije prikupljeni početkom decembra.

Izvor: Agencije