UNHCR se nada da će Izrael provesti sporazum o afričkim migrantima

Benjamin Netanyahu je naveo da će dio migranata iz Izraela preuzeti Kanada, Italija i Njemačka (EPA)

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) izrazio je nadu da će Izrael preispitati svoju odluku o odustajanju od sporazuma prema kojim bi 16.000 afričkih migranata bilo premješteno u zapadne zemlje, a drugih 16.000 dobilo bi privremenu boravišnu dozvolu u Izraelu. 

“I dalje vjerujemo da je sporazum u kojem sve strane dobijaju potreban i da može biti koristan Izraelu, međunarodnoj zajednici i osobama kojima je azil potreban”, objasnio je u elektronskoj poruci William Spindler, glasnogovornik UNHCR-a i dodao “Nadamo se da će Izrael uskoro ponovno razmotriti svoju odluku” da otkaže sporazum. 

Prema sporazumu je 16.000 afričkih migranata, prvenstveno Sudanaca i Eritrejaca koji su ušli u Izrael, trebalo biti premješteno u zapadne zemlje, a spominjane su bile Italija, Njemačka i Kanada.

Zauzvrat se izraelski premijer Benjamin Netanyahu obavezao zagarantirati privremenu boravišnu dozvolu za drugih 16.000 izbjeglica koji bi ostali u Izraelu. 

Ipak, Netanyahu je suspendirao primjenu sporazuma s visokim komesarom za izbjeglice UN-a, objavljen samo nekoliko sati ranije.

“Odlučio sam da suspendiram primjenu ovog sporazuma i da razmislim o uvjetima”, napisao je on na Facebooku, dodavši da je ojsetljiv na kritike tog dokumenta.

Najavio je da će se najprije, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Aryem Deryem, sastati sa predstavnicima Izraelaca koji žive u južnom Tel Avivu koji su izrazili nezadovoljstvo sporazumom i tek onda ispitati primjenu.

Netanyahu je prethodno objavio da je potpisan sporazum i da su Kanada, Njemačka i Italija među zemljama koje će primiti one koji traže azil u Izraelu.

Italija negira sporazum, Nijemci neobaviješteni

Međutim, ubrzo je Italija saopćila da ona nije obuhvaćena sporazumom između UN-a i Izraela.

“Nema nikakvog sporazuma” sa Italijom u okviru sporazuma zaključenog između Izraela i Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice o premještanju tih migranata, saopćilo je italijansko Ministarstvo vanjskih poslova, ne navodeći druge detalje.

Kanada se još nije oglasila, a njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je “da nema nikakvih saznanja o zahtjevu da [Njemačka] preuzme izbjeglice koje žive u Izraelu, posebno ne iz afričkih zemalja”.

‘Sporazum bez presedana’

“Sporazum bez presedana” odobrio je vrhovni izraelski tužilac Avichai Mandelblit. On je trebao da omogući da veći broj imigranata napusti Izrael nego na osnovu ranijeg plana i to bi bilo urađeno pod pokroviteljstvom UN-a i međunarodne zajednice.

Predviđeno je bilo da se migrantima dozvoli da rade u Izraelu dok ne odu, a da oni koji ostaju imaju odobren boravak.

Pokret za zaustavljanje deportacije onih koji traže azil ocijenio je da je dogovor s UN-om dostignuće i da su za to zaslužne stotine hiljada Izraelaca, jer su ubijedili Vladu da ne protjeruje ljude, jer im je budućnost neizvjesna.

Bilo je dogovoreno da se novi plan primjeni u tri faze u roku od pet godina.

U međuvremenu bi se osnovalo posebno tijelo da se pobaljšaju uvjeti života na jugu Tel Aviva i učine se napori da se ohrabri uravnoteženije geografsko razmještanje populacije koja ostaje u Izraelu.

Došli u Izrael preko egipatskog Sinaja

Jevrejska država je većinu Afrikanaca koji su nelagalno prešli granicu sa Egiptom smatrala ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama koje su pobjegle od sukoba i progona.

Protivnici plana deportacije smatrali su ga neetičkim i neprimjerenim zemlji koju su osnovale jevrejske izbjeglice. Većina migranati došla je nakon 2007. godine, ubacujući se u Izrael preko egipatskog Sinaja.

Granica koja je tada bila propusna poslije je postala gotovo hermetički zatvorena. Migranti žive u velikom broju u siromašnim četvrtima Tel Aviva.

Izvor: Agencije