Uni Gunjak ‘evropski Oscar’ za film Kokoška

Film Kokoška je dosad osvojio više od 20 festivalskih nagrada (SFF)

Film “Kokoška”, njemačko-hrvatske koprodukcije u režiji bh. rediteljice  Une Gunjak, osvojio je u subotu navečer u Rigi Evropsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, prenosi Hina.

Vijest o toj prestižnoj filmskoj nagradi, koja se još naziva i evropskim Oscarom, stigla je iz evropske kulturne prijestolnice Rige, gdje se ove godine održava svečana dodjela.

Nagrade se dodjeljuju u više kategorija, a njima više od tri hiljade članova Evropske filmske akademije bira najbolje evropske filmove i autore iz protekle godine.

“Kokoška” je priča iz opkoljenog Sarajeva, nadahnuta stvarnim događajem iz života rediteljice, o djevojčici koja za rođendan od oca s ratišta kao dar dobija živu kokoš. Dok djevojčica priželjkuje da joj kokoška postane kućni ljubimac, njezina majka ima puno konkretnije planove šta s njom napraviti.

Film osvojio više o 20 nagrada

Osim što prikazuje surovu svakodnevnicu ratnog Sarajeva s početka devedesetih, film u sažetoj, ali sadržajnoj formi progovara o generaciji koja je bila prisiljena prebrzo odrasti.

Film je u potpunosti snimljen u Zagrebu, a premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Dosad je osvojio više od 20 festivalskih nagrada i uvršten je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, koji se održava u januaru. Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu film “Kokoška” je dobio Srce Sarajeva za najbolji kratki film.

Una Gunjak je 2008. diplomirala filmske studije na Univerzitetu u Torinu, a 2010. magistrirala montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu, gdje trenutno živi i radi kao montažerka i rediteljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama.

“Kokoška” joj je prvi profesionalni autorski projekat.

Izvor: Agencije