UNICEF: Trebat će 100 godina da se iskorijene dječiji brakovi

Četiri od deset djevojčica u zapadnoj i centralnoj Africi udaju se mlađe od 18 godina (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu djece objavila je da će trebati više od stotinu godina da se iskorijene dječji brakovi u zapadnoj i središnjoj Africi, a sve zbog velikog prirasta stanovništva i raširenosti te prakse.

Prema izvješću Agencije, uz posljedice na živote milijuna djevojčica, dječji brakovi negativno će se odraziti i na prosperitet cijele regije.

Čak i da se udvostruči trenutna stopa pada dječjih brakova, upozorava UNICEF, to neće biti dovoljno da se smanji broj djevojčica koje se udaju svake godine.

“Moramo se trgnuti. Ne smijemo dopustiti da tako puno djevojčica izgubi zdravlje, školovanje i djetinjstvo. Ako se sadašnji trendovi nastave, trebat će više od stotinu godina da eliminiramo dječje brakove iz regije. Kome to može biti prihvatljivo?”, upitala je Fatoumata Ndiaye, zamjenica izvršnog direktora UNICEF-a.

Udaju se i prije 15-te godine

Najmanje četiri od deset djevojčica u zapadnoj i središnjoj Africi udaju se mlađe od osamnaest godina, a svaka treća od njih prije petnaeste godine.

U toj se regiji nalazi šest od deset zemalja s najvišom stopom dječjih brakova – Niger, Srednjoafrička Republika, Čad, Mali, Burkina Faso i Gvineja.

Određeni napredak ipak je ostvaren. Pet zemalja iz tog područja – Gambija, Gvineja Bisao, Togo, Gana i Ruanda bilježe pad dječjih brakova između 40 i 60 posto u posljednjih dvadeset pet godina, pokazalo je izvješće UNICEF-a.

Izvor: Agencije