UNICEF: U Jemenu 1.675 maloljetnih boraca

Sana i drugi gradovi su pod kontrolom pobunjenika (Arhiva)

Tokom dvije godine sukoba u Jemenu u redovima vojske i pobunjenika bilo je 1.675 maloljetnika, navodi se u izvještaju Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu.

U izvještaju piše da su maloljetnike u vojnim redovima koristili pobunjeni Husi, pristalice svrgnutog lidera Alija Abdullaha Saleha te zvanična vojska Jemena, prenosi Anadolija.

“Tokom dvije godine sukoba u Jemenu u ratnim sukobima je učestvovalo 1.675 maloljetnika. Maloljetnike su koristili kako pobunjeničke frakcije, tako i zvanične oružane snage te zemlje”, piše u saopćenju UNICEF-ovog ureda za područje Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

UNICEF je objavio snimak jemenskog maloljetnog ratnika koji priča o tome kako su neki od njegovih vršnjaka izgubili živote u sukobima.

Iz videosnimka se ne može zaključiti kojoj grupi pripada maloljetnik.

Sukobi od 2014. godine

“Dali su nam oružje i poslali nas u borbu. Neki moji drugovi su poginuli, zbog čega imam traume. Volio bih da se rat što prije završi i da se vratim školovanju. Želim poručiti vršnjacima, starijoj i mlađoj djeci, da ustraju u školovanju”, kaže u izjavi nepoznati maloljetni jemenski ratnik.

Od septembra 2014. godine traje netrepeljivost i oružani sukobi između Husa i pristalica svrgnutog lidera Saleha, na jednoj, i zvanične Vlade Jemena, na drugoj strani.

Pod kontrolom pobunjenika se nalazi nekoliko mjesta, uključujući i Sanu.

Od marta 2015. godine međunarodna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije stala je u odbranu zvanične vlasti i uključila se u borbu protiv pobunjenika.

Izvor: Agencije