Uništen veliki dio Amazona za 10 godina

Deforestacija je prije svega posljedica ilegalnih sječa šuma, izgradnje autoputeva, rudarstva, poljoprivrede i stočarstva (Reuters)

Sječom i krčenjem šuma u Amazonu je, u razmaku od deset godina, uništena teritorija veličine Velike Britanije, saopćila je u utorak mreža od 11 ekoloških organizacija koje djeluju u osam južnoameričkih država na čijim se teritorijama prostire amazonska džungla, prenosi Tanjug.

U studiji, objavljenoj u Boliviji, oni ističu da je blizu 240.000 kvadratnih kilometara amazonske džungle nestalo u periodu od 2000. do 2010. godine.

Deforestacija je, prije svega, posljedica ilegalnih sječa šuma, izgradnje autoputeva, rudarstva, poljoprivrede i stočarstva kao i izgradnje hidroelektrana, naftnih i gasnih bušotina.

Kako prenosi AP, 63 posto amazonske džungle od 6,1 miliona kvadratnih kilometara nalazi se u Brazilu, a 80 posto sječe šuma počinjeno je upravo u toj državi, navode ekolozi, dodajući da je Peru odgovoran za 6,2, a Kolumbija za pet procenata uništenih šumskih površina.

Usporavanje tempa

Ekolozi, međutim, napominju da je došlo do usporavanja tempa deforestacije amazonske šume u Brazilu i drugim državama, sa izuzetkom Kolumbije i Francuske Gvajane.

Brazilske vlasti saopćile su da je krčenje džungle na najnižem nivou od 1988. godine, kada su počele da mjere stepen uništavanja kišnih šuma.

Do sada je uništeno skoro 20 posto brazilskog dijela amazonske džungle.

Od 2008. brazilska Vlada preduzela je mjere kako bi spriječila ilegalno krčenje šuma, koristeći satelitske snimke i šaljući ekološku policiju u najugroženija područja.

Amazonska šuma smatra se jednim od najvažnijih prirodnih odbrana planete od globalnog zagrijavanja zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ogromne količine ugljen-dioksida.

Izvor: Agencije