Uništena naftna industrija Venecuele

Venecuela je zemlja s najvećim rezervama nafte na svijetu. No, zbog teške ekonomske krize, državna naftna kompanija bori se za opstanak. Grad u kojem su nekad živjele hiljade radnika naftne industrije danas je grad duhova.

Refinerije i naftne bušotine strogo su čuvana mjesta bilo gdje u svijetu. No, u Lagunillasu ograde i znakove upozorenja kriminalci su iščupali i prodali u staro željezo. Radnici koji su donedavno živjeli u obližnjem kampu kažu da je to rezultat nebrige vlasti, kao i pada proizvodnje nafte.

Profesor i politički analitičar Francisco Chavez kao dijete je plivao u tamošnjem bazenu i plesao uz taktove najvećih svjetskih orkestara. Za njega je razaranje ove zajednice dokaz da je Venecuela ubila svoju “zlatnu koku”.

Proizvodnja gotovo stala

“Vlada je ubila ključnu državnu industriju, a sada više nemamo sredstava da oživimo naftnu proizvodnju”, kaže Chavez.

U posljednjem izvještaju OPEC-a piše da Venecuela dnevno proizvodi svega 2,1 milion barela nafte, što je najmanji nivo još od 2002. godine, kada je, zbog štrajkova, proizvodnja gotovo stala na mjesec dana. No, i tada se proizvodilo 3,6 miliona barela dnevno.

Stotine brodova nekad su radile i takoreći učinile PDVSA trećom najjačom kompanijom na svijetu. No, brojne eksproprijacije napravile su pustopoljinu od ovog ekonomski jakog grada.

Eksproprijacije i generalni štrajk rezultirali su otpuštanjem 25.000 visokokvalificiranih naftnih radnika, poput kapetana broda koji danas prodaje hranu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera