Univerzalne poruke Ljetnog univerziteta Srebrenica

Program Ljetnog univerziteta traje 10 dana i integrira terensko istraživanje s mogućnošću učešća u Maršu mira (Ljetni univerzitet)

Ljetni univerzitet Srebrenica, koji se bavi istraživanjem uzroka i načina na koji se dogodio zločin genocida u Bosni i Hercegovini, održava se i ovog ljeta.

Kroz razgovor s preživjelima učesnici se upoznaju s posljedicama genocida i preprekama ka postizanju pravde kao preduvjeta za izgradnju dugoročnog mira.

Ljetni univerzitet Srebrenica počeo je u srijedu prezentacijom u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

“Kada pogledamo unazad osam godina, mnogo energije je uloženo kako bi se ovaj projekat održao i nastavio se razvijati. Možemo s ponosom istaći da smo do sada imali nekoliko stotina učesnika, koji su dolazili iz svih krajeva svijeta. Ove godine imamo 46 polaznika, koji dolaze iz preko 20 različitih zemalja”, kaže za Al Jazeeru osnivač i prvi čovjek Ljetnog univerziteta Muhamed Duraković.

Predavači su prethodnih godina na Ljetnom univerzitetu bili i haški tužitelj Serge Brammertz, britanska baronesa i parlamentarka Sayeeda Hussain Warsi, austrijsko-američki rabin i aktivista Arthur Schneier te generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe Kathryne Bomberger.

Studenti iz Srbije, Hrvatske…

“Smatrali smo da je za dugoročan uspjeh projekta jako bitno da ostvarimo saradnju s relevantnim institucijama, kao što su Ured visokog predstavnika, Haški tribunal, OSCE, ICMP, te da, kroz prezentaciju sudski dokazanih činjenica, razgovaramo o uzrocima i posljedicama genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini, a sve u svrhu prihvatanja činjenica i promoviranja politike pomirenja“, dodaje on.

Duraković ističe kako posebno raduje činjenica “da smo u proteklom periodu, a tako i ove godine, imali studente koji dolaze iz susjednih nam zemalja, Hrvatske, Srbije, Makedonije…”

Program Ljetnog univerziteta traje 10 dana i integrira terensko istraživanje, s mogućnošću učešća u ovogodišnjem Maršu mira od Nezuka do Potočara i prisustvovanja komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici.

“Ove godine smo, pored Srebrenice, obuhvatili i prezentacije na temu opsade Sarajeva, kao i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva sa područja opštine Prijedor”, navodi Duraković.

Kao što kaže osnivač, Ljetni univerzitet su pohađali mladi ljudi iz cijelog svijeta.

Nevjerovatno iskustvo

Tako Britanka Heather McRobie navodi kako je tokom studija u Sarajevu mnogo toga spoznala o opsadi ovog grada, ali je željela više znati o genocidu počinjenom u Srebrenici.

“Slušanje svjedočanstava preživjelih tog ljeta [1995. godine] me jako pogodilo i dirnulo, a sama ceremonija obilježavanja 11. jula me i dalje prati u sjećanju. Od tada sam diplomirala pravo na Univerzitetu Oxford”, ističe ona, između ostalog.

Ukrajinac Dmitro Koval, asistent profesora na Nacionalnom univerzitetu u Odesi, smatra kako je “Ljetni univerzitet savršeno mjesto za one koje interesira međunarodna krivična pravda i sociologija društava nakon sukoba”.

Za Amerikanku Elizabeth Shaughnessy, koja je učestvovala i na Maršu mira, Ljetni univerzitet je “nevjerovatno iskustvo – i akademski, i lično”.

Ovogodišnji Ljetni univerzitet trajat će 12. jula, dok će se naredna dva dana učesnici moći upoznati s ljepotama Mostara i Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera